Његово Блаженство господин Данило 16 година на трону Румунске Православне Цркве

Published On: 13/09/2023

Његово Блаженство изабран је 12. септембра 2007. Године на Црквеном изборном колегијуму у достојанство Архиепископа букурештанског, Митрополита Мунтеније и Добруже, намесника трона Кесарије Кападокијске и Патријарха Румунске Православне Цркве.

Увече тога дана, око 20 часова, Свети Синод Румунске Православне Цркве потврдио је избор новог Патријарха Црквеног изборног колегијума у ​​лицу Његовог Високопреосвештенства Оца Данила, Архиепископа Јашког и Митрополита Молдавије и Буковине.

У звуку звона на Патријаршијској катедрали у Букурешту, избор шестог патријарха румунског дочекали су са радошћу и одушевљењем верници који су одлуку чекали испред Патријаршијске палате.

Патријарх Румуније постао је 30. септембра 2007. године.

Изградња Народне Саборне цркве један је од референтних пројеката патријарха Данила, пројекат који је преузео као мандат који је добио од својих претходника.

Патријарх Данијел је рођен 22. јула 1951. године, од родитеља Алексеја и Стеле Чоботеје, у селу Добрешти, општина Бара, округ Тимиш.

Изабран је 12. фебруара 1990. године за викарног епископа Темишварске архиепископије, са титулом лугојанула, а 4. марта 1990. године хиротонисан је за епископа у Саборној цркви темишварске митрополије. Док је 12.јуна 1990. године изабран је за архиепископа јашијског и митрополита молдавско-буковинског, а 1. јула 1990. устоличен је за архиепископа јашког и митрополита молдавско-буковинског.

Извор: Basilica.ro

 

Најновије вести