Епископ Фотије шест година на трону Епархије зворничко-тузланске

Published On: 19/09/2023

На редовном засједању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве (2017) епископ далматински Фотије је изабран за Eпископа зворничко-тузланског са седиштем у Бијељини.

Свечани чин устоличења новоизабраног Епископа зворничко-тузланског г. Фотија започео је 17. септембра 2017. године саборном светом архијерејском Литургијом у Саборном храму у Рођења Пресвете Богородице у Бијељини.

Светом Литургијом је началствовао је Његова Светост, блажене успомене, патријарх српски Иринеј уз саслужење отачаствених архијереја, свештенства и верног народа.

Већ шест година се пишу нове странице историје Епархије зворничко-тузланске – од богослужења, канонских посјета, сусрета са најважнијим личностима из земље и света, добротворних активности, интервјуа до архипастирских обраћања Епископа Фотија бесједама у храмовима и путем друштвених медија.

Преосвећени епископ Фотије је основао Издавачку кућу “Синај” и Добротољубиво удружење ”Тројеручица”.

Објавио је пета књига пјесама и двије књиге својих беседа које су изашле 2023. године.

Епископ Фотије је учинио велика прегнућа у овом кратком периоду свога управљања нашом Епископијом ка обећаном Новом Небу и Новој Земљи. Вјерујемо да су још већа постигнућа пред њим и нама.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести