Епископ топлички Петар: Највеће уздарје људског рода Творцу је Пресвета Богородица

Published On: 22/09/2023

На празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, 21. септембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Патријарха српског, началствовао је светом архијерејском Литургијом у цркви Ружици на Калемегдану.

Епископу Петру саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови поводом храмовне славе.

Поучавајући сабране беседом, епископ Петар је рекао да је Господ Бог наш створивши човека и читаву творевину, човеку као круни творевине дао је најузвишенији могићи дар, створио га је по своме лику и даровао му је дар слободе. Тим даром омогућио је човеку највеће блаженство, а то је да на креативан начин благодари свом Творцу, да му на његов дар приноси уздарје и да у заједници са Њим задобије обожење и учествује у божанском вечном животу. Данас славимо рођење Оне због које сви можемо радосно и са љубављу рећи да човек није проклето биће. Онај највећи допринос, највећа креативност, најлепши могући дар људскога рода, највеће могуће уздарје људског рода Творцу је Пресвета, Пречиста Богородица Марија.

Извор: Тв Храм

Најновије вести