Епископ Димитрије: У крсту Христовом сажета сва премудрост Божја од постања свијета и вијека

Published On: 28/09/2023

На празник Воздвижења часног Крста, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки господин Димитрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Светог Георгија на Зубцима. Преосвећеном владици саслуживали су архимандрит Василије из манастира Завала, протојереј-ставрофор Борис Бандука и ђакон Крсто Авдаловић.

Након прочитаног јеванђеља, беседио је владика Димитрије, нагласивши да је у крсту Христовом сажета сва премудрост Божија од постања свијета и вијека. У њему се познаје љубав Божја – Бога, који је људе створио као своје иконе, као оне који кроз љубав према Богу треба да напредују ка заједници са Богом. Кроз крст Христов пројављени су мудрост и промисао Божји – у промислу Божјем, љубави Божјој, остављен је простор за слободу човјека. Знајући да ће човјекова слобода бити колебљива, Бог је у свом промислу одредио да Христос дође у свијет и да пострада за човјека, да се јави пуноћа Божијег откровења у Христу распетом. Владика је појаснио да ријечи Јеванђеља о одрицању позивају човјека да се одрекне своје самодовољности – да схвати да му је потребан Бог. То није понижење за човјека, већ благослов, човјеку је потребан живи Бог, али и ближњи – одрицањем од себе постаје способан да се поузда у Бога. Крст човјеков је оно што Бог шаље човјеку – ситуација у којој живи, људи са којима ради, породица коју заснује, манастир у којем живи. Ићи за Господом значи живјети по Јеванђељу, слушати ријеч Божију и држати је – испуњавати заповијести. Остварујући ово остварује се пуноћа хришћанског живота.

По отпусту, владика Димитрије саопштио је сабраним верницима да је старање о манастиру на Зубцима преузео игуман манастира Завала, архимандрит Василије, истичући да нико боље од оца Василија не може да начини почетак монашког живота. Монаси, богослужење и молитва чине срце манастира – када се богослужи, то срце почиње да куца молитвено и они који долазе у манастир налазе утеху и топлину. Игуман се захвалио Владици на поверењу, рекавши да крст Христов даје утеху јер је Христов, јер је Христос разапет на њему и сила Божја остала на њему.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести