Епископ Херувим: Наши преци су нас увек учили да будемо људи Цркве

Published On: 01/10/2023

У недељу, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је 1. октобра 2023. године свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Даљу.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј-ставрофор Милован Влаовић, други парох даљски, јереј Вукашин Бојић, први парох даљски и протођакон Војислав Николић.

После заамвоне молитве епископ Херувим беседио је сабранима:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Драга браћо и сестре, нека је свима на здравље и на спасење овај дан Господњи који нас је сабрао! Сабрасмо се у име Христово, у Тајни нашега Спасења. Господ нам је открио свој Домострој спасења, свој смисао живота ми налазимо управо у томе. Дужни смо да овај свет који засигурно у злу лежи осмислимо Тајном Христовом, Тајном нашега спасења. Бог се оваплотио ради нашега спасења и показао нам смернице, пут којим требамо да идемо и на који начин да узрастамо. Данас је тешко одгајати децу, тешко је и људе васпитавати у духовном животу. Све оно што овај свет намеће је рационално, пријемчиво је људском разуму али нас удаљава од суштине и Тајне Цркве. Црква се данас посматра као нека затворена конзервативна организација која вероватно ни саму себе не разуме. Застарели закони, застарело Јеванђеље, све је застарело по логици овог света. Али ми који смо део Цркве и дубоко созерцавамо веру и спознајемо дубину Тајне знамо засигурно да то није тако. Црква је на првом месту ту да осмишљава наш живот, даје нам да доживимо пуноћу љубави Христове. Црква нам открива колика је љубав Бога човеку, а колика треба бити љубав човекова према Богу и ближњем. То је једна хармонија живота. Када гледамо на Јеванђеље, није то нека застарела књига која је вредела у једном временском периоду. Јеванђеље Христово има дубљи смисао, открива нам смисао и пуноћу врлинског начина живота. У тој Књизи садржан је живот свакога од нас и даје нам се да схватимо живот и његову лепоту, али пре свега Тајну Христовог доласка и Његовог откривења човеку. Јеванђеље нам открива Тајну боготражења. То је Свето Јеванђеље. Није то никаква застарела књига и застеро закон. У новозаветној Цркви Христовој старозаветни закон је био испуњен, није се прекинуо. Старозаветни закон испуњен је Христом, доласком Богочовека међу нас. Бог се облачи у тело показујући тиме своје смирење и даје нам да будемо удеоничари Царства Божијег, обожени и обучени у одећу Христову. Тајном Крштења облачимо се у Христову одећу све до скончања овога века када ћемо своје телесне очи затворити и изаћи пред лице Божије.

Наши дивни преци су нас увек учили томе, учили су нас да будемо људи Цркве и да Цркву никада не заборављамо. Учени смо да је Црква наша мајка, најбоља мајка која себи прима и оног грешника и оног праведника. Од праведника жели да буде још праведнији, а од грешника да се покаје и буде праведник. То је велика Тајна која не може бити разумљива пророцима овога света и века. Све што је прилагођено закону овога света води ка насиљу, ка злоупотреби слободе која губи смисао и пуноћу коју има у Цркви Божијој. Слобода се гаси а људи на све начине покушавају стећи неке вредности које то нису заиста, јер поништавају другога. У Цркви Божијој тога нема, нема закона који ће поништити другога и бити му штета. Мора све да се заснива на заједници и љубави, то је једини закон и пророци где се испуњава и Стари и Нови завет.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Најновије вести