Завршена прва фаза заштите храма Вазнесења Господњег манастира Милешеве

Published On: 04/10/2023

Недавно су завршени радови на санацији, уређењу и заштити храма Вазнесења Господњег манастира Милешеве. Радови су рађени по пројекту и под надзором Завода за заштиту споменика културе Републике Србије. У понедељак 2. октобра 2023. године манастир Милешеву је, још једном, посетила заменик директора Завода гђа Снежана Јејић, како би са eпископом Атанасијем, извођачем радова г. Драганом Јасиком и настојатељицом манастира Милешеве игуманијом Аквилином проверили какво је стање и да ли су радови изведени како је пројекат налагао.

Да би што боље сагледали комплетну слику, из Завода су донели опрему којом је снимљено тренутно стање на терену. На основу налаза и снимака моћи ће се установити даљи потребни кораци заштите и уређења храма.

По речима игуманије Аквилине најважнији следећи корак на заштити храма јесте санација кровног покривача. Зато је направљен снимак са висине, изнад храма, те ће се након прегледа утврдити потпуно стање и планирати даљи рад.

Сви су сагласни да су досадашњи радови на заштити осмовековне манастирске светиње успешно завршени, да предстоји даљи рад на санацији и да ће, под надзором Завода и Епархије, све бити на време и добро реализовано.

Извор: Епархија милепевска

Најновије вести