Патријарх Порфирије: Потребно је очувати заједницу. Народ да верује Сабору – Сабор да верује народу!

Published On: 09/10/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 9. октобра 2023. године свету архијерејску Литургију поводом славе капеле Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету у Београду, уз саслужење свештенства и молитвено учешће професора, садашњих и ранијих студената.

Његовој Светости Патријарху су саслуживали архимандрит Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода; протојереј проф. др Зоран Ранковић, декан Православног богословског факултета; протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић, архијерејски намесник београдски први; протонамесник Бориша Шањић; презвитери проф. др Србољуб Убипариповић и проф. др Драган Каран; протођакони др Драган Радић и Радомир Врућинић.

Патријарх је после свете Литургије честитао славу, патрона и заштитника Светог Јована Богослова декану, професорима, асистентима, службеницима и, наравно, студентима. У поучној беседи којом се обратио окупљенима, Његова Светост је на сликовит начин објаснио значај и улогу Светога Јована Богослова, апостола и јеванђелисте, као духовног покровитеља ове високошколске установе:

― Он је покровитељ зато што се њему обраћамо молитвом да буде уз нас онда када изучавамо писма и речи Светих Отаца, али он је истовремено и подстицај и узор и пример за углед свакоме ономе који жели да буде апостол, да буде јеванђелист у најширем смислу те речи, тј. онај који хоће да сведочи Реч Божју свету.

Патријарх је објаснио да уколико желе да буду истински теолози, морају истински да се моле и истински да се боре, јер теологија није само сентиментално и психолошко искуство, него подразумева целокупног човека и свеукупан подвиг:

― Ако хоћемо да оно што читаш, што учиш, што предајеш овде на факултету, и оно што студенти слушају, ако хоћемо да то има смисла, да уроди истинским духовним плодом, мора бити укорењено у молитви, у подвигу, и отуда није случајно, и наравно велики је благослов, да почињемо ову школску годину светом Литургијом. Свака наша мисао, реч, дела, све што јесмо, почетак и крај, треба да има свој корен у светој Литургији.

Позвани смо да и по завршетку свете Литургије сведочимо веру Христову, тј. дужни смо да као Црква, по речима апостола Павла, оно што смо примили – то и предамо – закључио је патријарх Патријарх и објаснио да теологија има задатак да оно што је вечна истина тумачи и преводи на језик који ће разумети свако срце, сваки човек, без обзира где и када живи.

Патријарх је мудрим речима очинске поуке посаветовао студенте Православног богословског факултета да све што буду радили, целокупан подвиг који уложе у учење и реч, буде прожето благодаћу Духа Светога, да служи на изграђивање Цркве, а не на самоафирмацију и самопотврду пред људима.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије пожелео је успешну нову школску годину декану Православног богословског факултета, господи продеканима, професорима и студентима, те их је позвао да свако у складу са својом службом и местом на којем се налази сведочи Христа Распетог и Васкрслог и да лишени сваког самољубља граде заједницу у Христу.

Патријарх је замолио професорски кадар да у складу са чувеном крилатицом дај крви, добићеш духа не жале труда да ученицима приближе и посведоче Христа, али ништа мање молећи и студенте да бисере добијене од својих искусних и мудрих професора употребе на изградњу Тела Христовог – Цркве, јер је то једини исправан пут на којем ће на крају изградити и себе.

Имајући у виду да су студенти богословских наука будућост наше Свете Цркве, Патријарх их је љубазно замолио да никада у својој служби која ће им, уз Божију помоћ, бити поверена, не изгубе свест о заједници.

― Да верујемо Цркви, да верује народ Сабору и да Сабор верује народу! Ви који ћете сутра бити свештеници да не дозволите себи да помислите да сте појединачно ауторитет изнад Цркве. То је пораз! Него да негујемо заједницу, да будемо једно у Христу!

Најновије вести