Владика Кирило: Сваки дан је нова прилика да учинимо неко добро дјело

Published On: 10/10/2023

У недељу седамнаесту по Педесетници, 1. октобра 2023. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, служена је света архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ буеносаирески и јужно централно-амерички, администратор Епархије загребачко-љубљанске Кирило.

Саслуживало је свештенство Саборног храма: протојереји-ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић; протојереји Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић и Никола Пејовић.

Током Литургије сабранима обратио се Преосвећени владика Кирило који је у уводном делу архипастирског слова подсетио да је животворни и часни Крст Господњи чувар све васељене, слава ангела, царева, верних утврђење и очување, а демонима рана и пораз.

-Зато се крст увијек изображава на почасним мјестима у Светој цркви. На одеждама свештеника, епископа, на врху иконостаса, на куполама храмова и на звоницима, да би он осјењавао вјерне и тиме Света црква учи нас да крсно знамење постављамо на себе увијек и пред сваким послом, ујутру, увече, пред примање хране јер крсни знак освећује све и сва. Ми нисмо поклоници материје, није ствар у облику и материји крста, ствар је у сили Божијој која и материјалним стварима даје побједу над злом, над невидљивим нашим непријатељима, над гријехом и палом нашом природом”. појаснио је Владика.

Владика Кирило је потом акцентовао да је крсна жртва Господа и Спаса нашега Исуса Христа глобална, универзална и да се односи на свако вријеме:

-Ту је заправо и тајна нашега спасења, јер смрт као наш главни непријатељ настала је као последица револуције, побуне анђела Денице, касније названим Сатана који се побунио против Бога и учинио раздвојење, расјечење бића. Он је одвојио један дио бића од Бога, тј. од Његове благодати.

У даљем обраћању Владика је образложио да Христос у себи носи актуалну вјечност коју нема ни Сатана, а коју ни смрт не може да обухвати:

-И највећи рођени од жене, Свети Јован Крститељ види тајну Спаситеља, он је разумије дубоко богословски и казује: Који за мном долази испред мене је, јер прије мене бјеше. И још види и препознаје ту тајну да Христос у себи носи вјечност коју нема ни Сатана, нити смрт може да обухвати. Смрт може да обухвати сваки тренутак времена, али, не може обухватити вјечност и зато, како каже Свети Јован Златоусти у слову на Васкрсењу Христовом: Смрт је прогутала човјека, али је срела Бога. Срела је Бога који живи у вјечности и не само да је избљувала Христа, него и све душе праведника који су у њој (смрти) били заробљени.

У другом дијелу архипастирског слова Владика Кирило је подвукао да Тајна домостроја спасења Господа Исуса Христа није у томе да се сачува ововремено живљење, будући да је Господ дошао да нам да вјечно живљење, вјечни живот:

-Једино у тој тајни можемо да разумијемо страдање Христово и страдање било ког мученика који је продужетак страдања Христова у времену. Дакле, трудимо се, драга браћо и сестре, како каже данашње Јеванђеље: Да узмемо свој крст и идемо за Христом. Трудимо се да се не вежемо за временске ствари.

Напослијетку Владика је поручио да нас Христос и Јеванђеље, као увијек актуелна и свевремена жива ријеч Божија, уче да се не везујемо за земаљске ствари јер циљ нашег живљења треба да буде задобијање Духа Светога и Његове благодати:

-Христос нам није обећао да ћемо имати добре куће, аутомобиле, телефоне и тако даље, Он нам је рекао: Кроз многе невоље треба проћи да уђемо у Царство небеско. Заиста, узан (риједак) је пут којим иду праведници, а широк је пут којим иду безбожници. Немојмо се везивати дакле за земаљске ствари иако нам је Господ рекао да ће нам се и то додати, додаће Господ и оно што је потребно за ововремени живот, али нама циљ треба да буде задобијање Духа Светога и Његове благодати. Узмимо свој крст и трудимо се да испуњавамо своје вријеме, односно да освећујемо своје вријеме. Као што је овај крсто-васкрсни дан диван, тако треба сваки дан нашег живота да испуњавамо молитвом, читањем богоугодних књига, разговорима плодоносним и благочестивим и чињењем добрих дјела своме ближњем. Заиста, сваког дана је нова прилика да учинимо неко добро дјело, закључио је Преосвећени владика Кирило.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести