Света Текла – слава Даниловграда

Published On: 11/10/2023

Поводом празника Свете Текле, храмовске и градске славе, Његово Високопреосвештенсто Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 8. октобра 2023. године свету службу Божју у цркви посвећеној овој светитељки у Даниловграду.

Саслуживало му је свештенств и свештеномонаштвоМитрополије црногорско-приморске.

Пред почетак Литургије у чин чтеца владика је произвео Радула Живаљевића, а у току Литургије у презвитерски чин рукоположио досадашњег ђакона Зарију Вуковића. Потом је предводио празничну литију, која се кретала од цркве Свете Текле до градилишта будућег саборног храма Свете Петке, а онда даље градским улицама, поред зграде Општине Даниловград назад до цркве.

Након Литије је благосиљан и преломљен славски колач.

Митрополит Јоаникије рекао је у архипастирској беседи да је Свети апостол Павле сејао реч Божју и због тога назван учитељем народа:

-Господ Христос је у његовом срцу нашао станиште и покретао његове мисли, његова уста и његве руке на ширење Јеванђеља Божијега, па је преко њега као преко свога одуховљенога органа.проширио Јеванђеље по цијелој тадашњој насељеној васељени око Средоземнога мора.

Говорећи о Светој Текли, рекао је да је ту реч чула млада девојка одрасла код незнабожачких родитеља, и примила је у срце своје.

-И просвећена Божјом свјетлошћу и Божјом мудрошћу и Божјом љубљвљу, оставила је све земаљско и кренула за Господом Христом да Њега задобије као што га је задобио и Свети апостол Павле остављајући све друго као трице и кучине. И она је, испуњена благодаћу Божјом због своје вјере, своје ревности чинила многа чудеса, али и изазвала много зависти због тога што се име Божије преко ње прослављало. Свуда се чуло за ту млади дјевојку која чини чуда, па су ђаво, али и зли људи, на сваки начин покушали да је одврате од пута Господњега – да остави свој крст и своју вјеру. Међутим, ништа је, као ни апостола Павла, није могло зауставити. Пострадала је.

Додао је да је она због тога међу женама и дјевојкама названа првомученицом, као и Свети првомученик и архиђакон Стефан.

А зато што је ђирила Јеванђеље Божије и што је пронијела славу имена Господњега од Иконије до Антиохије на Истоку названа је и равноапостолном. Говирећи о томе како је црква у Даниловграду баш њој посвећена, подсетио је на предање да је црква долетјела из Ћеклића: -А ја мислим да има још један разлог. Дубоки су коријени наше свете вјере овдје у Бјелопавлићима. па одавде до Дукље имамо више старих и знаменитих хришћанских светиња: и Мартинићку Градину, и Ђевич-град испод Ћелије пиперске… Па до хришћанске Дукље нашла би се јо по која стара древна светиња.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести