Долазак Патријарха сведочи да Црква наставља духовну и просветну мисију Светог Саве

Published On: 13/10/2023

Храм Христовог Васкрсења је почео са градњом 1993. године у време велике економске кризе и тадашњег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Сви су питали како у немаштини када људи готово немају хлеба да једу да се гради један велики и велелепни храм. Он је тада рекао да се храм управо због тога и гради, да бисмо имали земаљског хљеба. Потребно је да се вратимо Хлебу небеском, јер је Подгорица била једини престони град који није имао свој саборни храм – казао је протојереј Никола Пејовић, старешина Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

О три велика догађаја која ће се 14. и 15. октобра одржати у Подгорици – десет година од освећења Саборног храма, дочек моштију Светог Спиридона и освећење камена темељца цркве Светог Саве и темеља Православне гимназије Свети Сава”, чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром, за РТС  су говорили протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског, и протојереј Никола Пејовић, старешина Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Протојереј Никола Пејовић је говорећи о важности Саборног храма у претходних десет година нагласио да све што је у вези са њим има велики значај, почевши од простора који је одабран за изградњу храма: – Место где је храм саграђен, по повељама Стефана Првовенчаног, краља Милутина и цара Душана, припадало је метоху манастира Хиландара и на тај начин храм Христовог Васкрсења се, преко Хиландара, везује за родоначелника светородне лозе Немањића – Светог Симеона Мироточивог који је управо у Подгорици и рођен.

Говорећи о лепоти Саброниг храма, истакао је да се она огледа и у томе што је у његовој градњи учествовао сваки грађанин кроз различите кампање, као на пример Евро за храм, тако да је свако, и ко је имао мало и ко је имао више, могао да се угради у храм: – У ових 10 година храм је постао не само духовно средиште, будући да се у њему сваког дана служи света Литургија, него и централно место окупљања у свим значајним и великим догађајима у којима се наш народ сабирао. Дакле, он је већ препознат као средиште духовног и културног живота православних верника у Подгорици и у Црној Гори.

Протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског, казао је да је у овом тренутку од великог значаја посета Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија Црној Гори, као и његово учешће у обележавању десет година од освећења Саброног храма: – Десетогодишњица је повод, а разлог је, између осталога, утемељење храма Светог Саве и Православне гимназије, који треба истовремено да расту на славу Божју, али истовремено и на утврђење нашег народа и сваког човека добре воље који припада Светосавској Православној Цркви, јер на тај начин посета Патријархова показује да смо ми на трагу Светог Саве, да нас Свети Сава чува у оквирима Јеванђеља, јеванђелске правде, истине и слободе и да у том контексту ми уствари, себе изграђујући, препознајемо вредност слободе и за сваког другог човека.

Саборни храм ће у оквиру обележавања јубилеја походити мошти Светог Спиридона, једног од највећег и најпоштованијег светитеља у православном свету, које ће са Крфа донети Високопреосвећени Митрополит крфски г. Нектарије. – Посета Светог Спиридона и митрополита Нектарија за нас је велики благослов и има велики значај јер је то предукус оне духовне радости и подсећање на велико страдање нашег народа и српске војске у Првом светском рату. Иначе, култ Светог Спиридона је изузетно распрострањен на простору данашње Црне Горе, имамо храмове који су њему посвећени. Мошти Светог Спиридона стижу 13. октобра и биће на Цетињу, 14. октобра у 18 часова биће уприличен свечани дочек деснице Светог Спиридона Тримитунског Чудотворца у Саборном храму у Подгорици, где ће остати до недеље вече када одлазе за Никшић, а онда у Херцег Нови (храм Светог Спиридона у Ђеновићима), затим у Котор – најавио је протојереј Никола Пејовић.

Протојереј Ђорђе Стојисављевић је у контексту освећења камен темељца цркве Светог Саве, као и темеља Православне гимназије Свети Сава, казао да је за нас Србе Свети Сава икона и темељ просвете у нашем народу те да са тим у вези није случајно да је ова гимназија добила име Светог Саве, као и да Свети Спиридон према овоземаљским мерилима није имао образовање, али да је у духовном смислу био изузетно образован и васпитан. Изградио је свој образ у контексту Јеванђеља: – И у том смислу, он нам је показао да је жив и после своје смрти и делатан и зато га и дозивамо да посети Црну Гору. И сваки православни хришћанин који је чуо за његову личност, жели да оде да се непосредно сретне са њим. Сигуран сам да је и Свети Сава у његовом лику и делу имао укрепљење да следи јеванђелско васпитање у сопственом животу и да то после подигне на виши ниво кроз образовање, да понуди сваком припаднику рода свог и рода свог оца Немање, који је поникао управо на реци Рибници у граду који ће посетити Патријарх за предстојећи викенд.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести