Десница Светог Спиридона Чудотворца у Цетињском манастиру

Published On: 14/10/2023

Уочи празника Покрова Пресвете Богородице, 13. октобра 2023. године, десница Светог Спиридона Тримитунског Чудотворца свечано је дочекана у Цетињском манастиру.

Током празничног бденија у Цетињски манастир велику светињу је донео Високопреосвећни Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарије, кога је свечано дочекао Његово Вископреосвештенсто Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са свештенством, монаштвом и бројним народом:

– Ваше Високопреосвештенство, драги у Христу Митрополите Крфа, Паксона и Диапонтијских острва господине Нектарије, добро нам дошли! Долазите и доносите нам велику радост на празник Покрова Пресвете Богородице и на велике свечаности које смо организовали поводом јубилеја десет година од освећења Саборног храма у Подгорици. Благодарим Вам од срца што сте дошли и посебно Вам благодаримо што сте нам, ради освећења и благослова нашем верном народу и Црној Гори, донели свету десницу Светог Спиридона Тримитунског Чудотворца. Света десница овог Божјег угодника и великог чудотворца подсјетиће нас и још дубље и шире утврдити наше духовно јединство које је утемељено Светом браћом Кирилом и Методијем још у деветом веку. Памтимо да смо од браће Грка примили свето Јеванђеље, примили свету веру и ушли у заједницу светих Божјих Цркава преко Свете браће Кирила и Методија. То духовно јединство међу нашим народима, грчким и српским, његовано је кроз све векове и сву нашу прошлост прожима иста вера и сродна култура и слична историја. Посебно се сећамо времена када смо се заједнички борили за ослобођење од турскога јарма, од турскога ропства. Али наше јединство је посебно утврђено нешто пре сто година, пре једног века, када су српски народ и српска војска и српски краљ нашли уточиште код братског грчког народа и то понајвише на Крфу. И ту су нашли спас, али нажалост, због исцрпљености и ратних страдања, многи су помрли тамо и сахрањени у сињему мору, како ми то Срби кажемо, у Плавој гробници. Та Плава гробница је хришћанска, света гробница, и као што Гроб Господњи обједињује све народе, тако Плава гробница обједињује српски и грчки народ. Свети Спиридон је и тада утешио наш многострадални народ. Њему је, када је остао привремено и без своје отаџбине и без икакве заштите, Свети Спиридон дао снагу и силу да се и поред великих страдања и даље бори и да извојује слободу. У спомен тих веза стално смо ишли да се поклонимо Светом Спиридону и да одслужимо помен на Плавој гробници, а ми из Црне Горе последњих деценија све више.

– Хвала Богу, наше везе јачају посебно откад сте нам Ви почели долазити у Црну Гору. Долазили сте прошли пут на празник Светог Василија Острошког и на велике свечаности које смо тада организовали, а сада сте нам донјели, као благослов и као велику радост за све хришћане у Црној Гори и много шире, десницу Светог Спиридона Тримитунског. Много Вам хвала, Ваше Високопреосвештенство, на Вашем доласку, а посебно на Вашој братској љубави и доброти и разумевању. Ваш долазак је светли долазак, радосни долазак који показује братску љубав и оснажује наше братско јединство у Христу. У спомен овог благодатног сусрета дозволите, Ваше Високопреосвештенство, да Вам уручимо један скромни дар – свето Јеванђеље на српском језику, јер знам да српски свештеници често долазе и  да их Ви са љубављу примате и укључујете у света богослужења, па нека има и једно Јеванђеље на српском језику у Вашем Саборном храму. Кад смо били код Вас, видели смо како Вас као архипастира љуби Ваше свештенство и Ваш верујући народ и како их са радошћу и са Божјим благословом и Божјом благодаћу и божанском мудрошћу предводите, па у спомен Вашег пастирства желимо да Вам уручимо и овај пастирски штап. Хвала Вам много на Вашој љубави. Исполајети деспота! Благословен грјади во имја Господње! – поручио је митрополит Јоаникије.

Уследила је беседа Високопреосвећеног Митрополита Нектарија:

– Ваше Високопреосвештенство, веома цењени брате, свети Митрополите црногорско-приморски г. Јоаникије! Љубав коју смо вечерас добили од Вас много је већа него ону коју смо донели са нама и та љубав има основу да нас уједињује у вери Христовој и да нас уједињује као православне народе. У Вашој личности видим једног благословеног човека и сећам се свих оних које сам упознао 1971. године, пре педест и нешто година, тада ми је било 18 година. Од Вашег претходника блаженопочившег митрополита Амфилохија смо много научили, захваљујући његовом моралном животу и животном примеру и у његовој близини постали смо ученици Преподобног старца Јустина Поповића. Такође смо имали веома присне односе са садашњим Епикопом бачким Иринејем и владиком Атанасијем (Јевтићем) и у њиховом присуству смо могли да осетимо тај мирис православља. По благовољењу Божјем, Ви сте постали наследник Вашег претходника митрополита Амфилохија и од када смо се, пре две-три године, упознали када сте дошли код нас, створили смо веома лепе односе и везе.

Чињеница је, Високопреосвећени, да су српски и грчки народ више него братски народ, а нарочито је повезан народ Крфа са српским православним народом када је он, као што сте и Ви рекли, тражио уточиште на данашњем Крфу. У Државном архиву на Крфу постоје записи и слике краља Петра, тадашњег Митрополита и Патријарха како иду заједно  И острво Вид је свештени олтар гдје су похрањене свете мошти свих ваших предака који су тамо пострадали и чија су имена написана на споменику који се налази на острву Крфу. И данас, Ваше високопреосвештенство, одговарајући на Ваш позив, долазимо и доносимо руку Светог Спиридона Тримитунског Чудотворца да благослови овај народ. То је рука која је једно време била у поседу Латина, али вољом Божјом она је опет код нас и њој долазе да се поклоне и да је целивају и српски народ и српски јерарси и сав ваш клир. Ова рука је она која је на Првом васељенском сабору држала циглу и на један прост начин објаснила тријадологију Божју. И данас је та рука овде да благослови цели овај народ, целу Митрополију, да се сећамо да нешто најдрагоценије што можемо да имамо јесте управо то јединство православних народа које је основа и нашег јединства и нашег сабрања. Веома смо били изненађени када смо за време Патријарха московског и све Русије Алексеја носили свету руку у Русију на поклањање. И тај народ који се тако побожно клањао и чијом побожношћу смо били задивљени, и данас долази на Крф да се захвали за сва чудеса која је Свети Спиридон учинио за њих. Желим, Ваше Високопреосвештенство, да Свети Спиридон благослови Вашу Митрополију и да позитивно одговори на све молбе народа који му се овде моли и да богат благослов овде окупљеном народу. Посебно је то важно данас када западна цивилизација жели да наметне своје мишљење и своје захтеве, јер они не могу да разумеју наш православни дух и наш православни живот. И данас молим Ваше Високопреосвештенство и вас, драга браћо и сестре, да се помолимо Светом Спиридону да нам помогне у свим искушењима која нас сналазе, данас када се осећа дух овог света који се бори против свега онога што је православно. Дозволите нам да Вам уручимо овај крст да нас се сећате и молите за нас и једну икону Светог Спиридона за вашу келију. Хвала Вам!

Извор: Митрополија црногорско-приморска, ТВ Храм

Најновије вести