Митрополит Иларион и владика Василије богослужили у Сремским Карловцима

Published On: 18/10/2023

У недељу, 15. октобра 2023. године, у Саборној цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима служена је света архијерејска Литургија којом су началствовали Његово Високопреосвештенство Митрополит будимпештански и мађарски Московске Патријаршије г. Иларион и Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије.

Поменути високи гост из сестринске Руске Православне Цркве борави у Сремским Карловцима поводом манифестације посвећене успомени на блаженопочившег митрополита Антонија Храповицког и његове дане проведене у тој знаменитој сремској вароши. Након торжественог литургијског славља владика Василије је поздравио уваженог госта и изразио радост поводом његовог боравка у Карловцима, даровавши га пригодним даром. Са своје стране, митрополит Иларион се захвалио на срдачном гостопримству и подсетио на традиционалне везе наших братских народа, које су нарочито засведочене у тешким данима након нестанка царске Русије и избеглиштва њене деце у тадашњој Краљевини Југославији.

Митрополит Иларион присуствоваће 16. октобра 2023. године, заједно са другим високим званицама, отварању изложбе о митрополиту Антонију Храповицком у Патријаршијском двору са почетком у 15 часова.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести