Честитка поводом седам деценија „Вечерњих новости”

Published On: 18/10/2023

Поштовани пријатељи,

Џозеф Пулицер, једна од најзначајнијих личности у историји новинарства, наводи да су главне карактеристике доброг новинара оданост народном благостању, доследност, независност и храброст. Читајући Вечерње новости скоро цео свој живот уверио сам се да су ваши новинари и уредници увек баштинили ове највише професионалне вредности.

Ако бисмо говорили о оданости народном благостању, најлепше примере искреног родољубља, најдивнијих особина нашег народа и чисте хришћанске и светосавске етике нашли бисмо на страницама ваших новина, како у текстуалном тако и у фотографском облику. Ако бисмо говорили о доследности сетили бисмо се увек објективних и принципијелних ставова изнетих у интервјуима и колумнама ваших саговорника и сарадника. Ако бисмо говорили о независности сетили бисмо се знаменитих новинарских пера која нису штедела ни највеће ауторитете свог времена. Ако бисмо говорили о храбрости сетили бисмо се ваших страдалих колега Милана Жегарца, Јусуфа Чехајића, Милана Панића…

Седамдесет година Вечерње новости, верни чувар нашег дивног и запостављеног ћириличног писма, штите своје читаоце од шунда, сензационализма, површности и новојезичких егзибиција које су, нажалост, преплавиле медијски простор у нашој земљи. Штитећи српски језик, штитите и сва друга основна људска права и слободе на која се најчеће позивају они који их данас свесрдо гуше и руше.

Сва пуноћа Српске Православне Цркве захваљује вам на сталној подршци и оданости. Честитамо Вам велику годишњицу и призивамо Божји благослов на све запослене и читаоце Вечерњих новости.

Патријарх српски ПОРФИРИЈЕ

Најновије вести

Повезане вести