Слава Школе црквеног појања „Свети Козма Мајумски“

Published On: 26/10/2023

На празник Светог Козме Мајумског, по завршетку свете Литургије, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј освештао је принесене дарове у славу и част овог светитеља, небеског заштитиника Школе црквеног појања „Свети Козма Мајумски“.

Честитајући славу оцу Николи Ковачевићу, управнику Школе црквеног појања, професорима и ученицима, Владика Јеротеј је у својој беседи истакао:

„Свети Козма Мајумски, по месту рођења назван још и Јерусалимац, био је велики светитељ и химнограф. Као дете остао је сироче и усвојили су га родитељи Светог Јована Дамаскина, који му је на тај начин постао брат. Свети Козма је постао монах, а потом и Епископ у граду Мајуму, недалеко од Газе у Палестини, где смо сведоци да се у данашње време води овај страшни рат. Био је велики теолог и писац црквених канона који су у то време настали као облик химнографског жанра који се користио у Цркви и који је дан данас остао у употреби. Написао је каноне на готове све велике Христове и Богородичине празнике, помагао је Светом Јовану Дамаскину у састављању Октоиха, основне и базичне књиге која се користи на богослужењима, и такође, по неписаном предању, сматра се да је он аутор најпознатије химне у Цркви посвећена Богородици – Часнију од Херувима, која је први пут почела да се користи на јутрењу Великог Петка. Свети Козма Мајумски и Свети Јован Дамаскин су пре свега великани духа, јер су били смирени хришћани и ништа нису чинили у своју славу, него су сву славу Богу дали. Ово видимо и из чињенице да њихови празници не спадају у велике празнике, немају велике службе иако су они написали највеличанственије каноне и стихире, што нам показује и даје пример какви ми хришћани треба да будемо и да све чинимо у славу Тројединога Бога; Оца, Сина и Светога Духа.“

Извор: Епархија шабачка

Најновије вести