Прослављена слава манастира Свете Петке у Загребу

Published On: 30/10/2023

У петак, 14/27. октобра, на спомен Преподобне Параскеве – Свете Петке, прослављена је слава манастира у Загребу.

Упркос кишовитом дану, капела Свете Петке била је премала да прими све поклонике који су се сабрали тог дана у загребачкој светињи како би прославили спомен велике светитељке. Свету Литургију служио је јереј Мајк Жикић.

Отац Мајк је у беседи по прочитаном одломку Јеванђеља казао да је потребно да ”будемо спремни, попут Свете Петке, да се припремимо и одлучимо за Царство небеско, да таланте које нам је Бог дао користимо за оно што су нам дати. Да се кроз наш труд и наш рад прослави Отац наш небески и сви наши небески заступници. Нека нас Света Петка све благослови, нека нас чува, нека нас води и отвара нам путеве. Нека нас упозорава када скренемо са тога пута и нека нам помогне да сведочимо живу веру, јер ми верујемо у Бога живога”, рекао је отац Мајк.

Након богослужења и освећења славских дарова, отац Мајк је честитао манастирску славу настојатељици Параскеви монахињи и још једном пожелио окупљенима молитвено заступништво Свете Петке. У поподневним часовима истог дана, служен је акатист преподобној на ком се такође окупио велики број верних. Подсећамо да се свакодневна богослужења у Духовном центру на Светом Духу врше у капели Светог Саве, док се у манастирској капели Свете Петке, сваког петка служи акатист преподобној, са почетком у 17 часова.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести