160 година од оснивања Цетињске богословије

Published On: 31/10/2023

Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије свечано је отворио 28. октобра 2023. године у манастиру Острог богословско-философски скуп поводом 160. година постојања Цетињске богословије.

Сесије су одржане од 28. до 31. октобра на Цетињу, у Цетињској богословији, Подгорици, манастирима Острог и Стањевићи – опширније ОВДЕОВДЕ и ОВДЕ. Сутрадан, 29. октобра 2023. године, у манастиру Стањевићи библиотеку митрополита Амфилохија, у чијем склопу се налази и спомен соба, освештао је Владика славонски г. Јован у присуству Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија и Архиепископа прашког и чешких земаља г. Михаила и бројних поштоваоца лика и дела владике Амфилохија. Дијалошка трибина на тему 160 година од оснивања Цетињске богословије одржана је 30. октобра 2023. године у Парохијском дому цркве Светог Ђорђа под Горицом. Учесници трибине били су ректори и представници богословија Српске Православне Цркве.

У организацији Митрополије црногорско-приморске и Богословије Светог Петра Цетињског, која слави јубилеј (1863-2023), у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици 31. октобра 2023. године, на празник Светог јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског, биће одржана Лучинданска академија на којој ће беседити проф. Миомир Ђуришић.

Најновије вести