Епископ новобрдски Иларион: Живот је сав у Богу

Published On: 01/11/2023

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион служио је 31. октобра 2023. године свету архијерејску Литургију у цркви Светог Луке на Кошутњаку, на празник Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског.

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У току свете Литургије, Преосвећени Епископ рукоположио је у чин ђакона теолога Душана Тодоровића.

Поучавајући сабране беседом, Епископ Иларион је рекао да смо дошли овде да потврдимо ко смо заједничарећи са Богом, сједињујући се са Њим, али сједињујући се и међусобно тиме испуњујући оно назначење које је Бог поставио створивши нас по своме образу, по својој слици. Човек не живи само о хлебу, само о овом створеном, него човек живи од речи која излази из уста Божијих. Живот је сав у Богу, све остало је преживљавање, привид живота. Зато се и припремамо овом светом службом, заједничарењем у тајни љубави да би нас Бог препознао. Ми Њега да препознајемо у својим ближњима и да га све дубље и све једноставније препознајемо пре свега у овом дешавању, да нам на свакој следећој Литургији Бог буде ближи, да осетимо Њега како то Владика Николај Свети пева у песмама које је писао – да нам је Бог ближи од даха, од нашег дисања, а да Га препознајемо и у оном који је створен по слици Божијој, ономе који је наспрам нас. У сваком човеку и ономе који је близу, и ономе који је далеко треба да се трудимо да гледамо лик Божији и онда препознајемо Христа све више и више у својим ближњима, у тајни Цркве, а онда због тога ће и  Господ Исус Христос нас да препозна у љубави, јер та тајна заједничарења је оно што зовемо љубав.

На крају свете Литургије, освештани су славски дарови и преломљен је славски колач поводом славе храма.

Извор: Тв Храм

 

 

Најновије вести