Министарка Маја Гојковић у посети Епархији будимској

Published On: 06/11/2023

У четвртак, 2. новембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан примио је у седишту Епархије будимске у Сентандреји Мају Гојковић, потпредседницу Владе и министарку културе Републике Србије. Састанку су присуствовали њ.е. Александар Лончаревић, отправник послова Амбасаде Републике Србије у Будимпешти као и делегација Министарства културе, Станко Благојевић, помоћник министра и Марко Крстић директор Етнографског музеја Србије.

Овом приликом Преосвећени Владика је захвалио министарки Гојковић на овој значајној посети као и на помоћи коју Министарство културе помаже Епархију будимску. Такође, договорени су пројекти у области очувања и презентације српског културног блага које чува Епархија будимска.

Преосвећени Владика је министарки Гојковић поклонио реплику слике Крик прародитеља са дунавских обала, дело чувеног Милића од Мачве.

Министарка Гојковић овом приликом обишла је музејски депо и упознала се са рестаураторским радовима које изводе стручњаци Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Петроварадина. Уследила и посета Саборној цркви у Сентандреји а затим и Српском црквеном музеју. У оквиру посете Музеју, госпођа Гојковић је посетила недавно отворену изложбу рестаурисаних старих штампаних књига Библиотеке Епархије будимске под називом „У сјају прошлости“. Реализацију изложбе финансирало је управо Министарство културе Републике Србије.

Главни кустос и управник Музеја г. Коста Вуковић упознао је министарку Гојковић и делегацију Министарства са богатим културним и духовним благом које се чува у Српском црквеном музеју као и са условима рада, потребама и изазовима пред којима се налазимо.

На иницијативу министарке Гојковић, договорена је будућа сарадња Српског црквеног музеја из Сентандреје и Етнографског музеја из Београда а по питању рестаурације текстилних музејских артефаката.

У част званичне посете потпредседнице Владе и министарке културе Републике Србије Маје Гојковић Мађарској и Епархији будимској, Преосвећени Владика Лукијан је приредио свечани ручак. Овом приликом маестралним извођењем дела светске класичне музике на виолини представио се вишеструки првак Мађарске г. Стататос Шебешћен.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести