Митрополит Хризостом: Обнављајући овај храм обновили смо нас саме

Published On: 06/11/2023

У двадесет и другу недељу по Духовима, 5. новембра (23.октобра) 2023. године, на дан успомене Светог Јакова брата Господњег по плоти и првог Епископа јерусалимског, освећена дограђена и обновљена црква Светог пророка Илије у Новој Касаби у општини Милићи.

Храм је чином обновљења освештао Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом. Након освећења високопреосвећени је служио свету архијерејску Литургију. Саслуживали су високопречасни протојереји-ставрофори Душан Спасојевић и Момир Васиљевић, као и ђакони Божидар Васиљевић и Милош Илић.

У беседи након прочитаног јеванђелског одељка, високопреосвећени је свима честитао овај историјски дан и догађај и захвалио свима који су учествовали у надоградњи и обновљењу овог храма. Посебно се захвалио протојереју-ставрофору Љубиши Вујичићу, пароху милићком, на великом труду и залагању око надградње и обнове: Обнављајући овај храм и надограђујући га обновили смо и надградили не само објекат него и нас као Цркву Божју. Обновили смо нашу вјеру, нашу љубав, нашу наду и све божанске врлине којима нас је Бог благословио, наше заједништво и јединство у Христу Исусу. Овај и сваки други храм је мјесто нашег сусрета са Богом и нашег разговора са Богом и сједињења са Богом. Сам Господ је рекао пророку Мојсију да начини скинију (шатор) од састанка у ком се изабрани народ Божји састајао и примао од Бога благослов и поруке. Од тада па до данас ми градимо или обнављамо храмове Богу нашем како би се у њима освећивали и с Богом једно бивали. Зато се радујемо да је овај храм овом доградњом и обновом добио ону потребну форму и љепоту.

Извор: Митрополија даборбосанска

Најновије вести