Митрополит Јоаникије: Реч Божја има моћ да преобрази човека

Published On: 13/11/2023

Свети Немањићи су у Црној Гори оставили велики траг и насљеђе које нас представља у цијелом свијету као културни народ

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служиo је 12. новембра 2023. године,  у 23. недељу по Педесетници, свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру, уз саслужење свештенства намесништва цетињског и свештеномонаштва ове свете обитељи.

Поучавајући верни народ речима архипастирске беседе, Високопреосвећени митрополит Јоаникије је, између осталог, рекао да реч Божја, реч коју говори Христос, има моћ да исцељује од разних болести, да истерује демоне и да човеков живот преобрази, да би он добио прави, истински квалитет, истинску пуноћу те да се то види пре свега на болесницима које је Господ исцељивао:

Ако је човјек потпао под власт демона, као онај гадарински бјесомучник о коме смо данас слушали из Светог јеванђеља, он је болестан, раслабљен, нема снаге да им се одупре и његов живот се претвара у пакао. Видимо да је Господ једног таквог болесника исцијелио, тог гадаринскога бјесомучника у коме се био настанио легион демона и од његовога живота направили пакао. Он их је само једном ријечју истјерао, а он послије, тако говори Свето јеванђеље, сјеђаше код ногу Исусових прибран и паметан.

У прилог томе да реч Божја не делује само на болеснике, него и на здраве људе, владика је навео пример Савла за кога су Јевреји мислили да је један од најбољих јер је толико био вјеран закону Мојсијеву, по јеврејском стилу и начину, да је имао ту ревност да гони хришћане:-Гонио је Цркву Божију. Можемо рећи да је био здрав, али да је био у великој заблуди, а када га је срео Господ Исус Христос, послије Његовог васкрсења, и када му се обратио, он је на мах оставио све своје заблуде. И врло је тешко упоредити онога Савла гонитеља хришћана са оним апостолом Павлом проповједником Светог јеванђеља, сасудом изабраним. Шта је учинила ријеч Божија од апостола Павла? Направила га је сасудом Духа Светога, то је нови човјек! Ушла је Божија свијетлост у његово отворено срце и он је раскинуо са свиме што га је до тада везивало.”

Да благодат Божја, сила Божја, милост Божја не лечи само болеснике, него да и од оних који су здрави чини нове људе, преображава их, даје снагу да дјелују, видимо и по данашњим светитељима које прослављамо. Данас је празнујемо Свете краљеве српске Милутина и Драгутина и њихову мајку Свету Јелену, који су, поред тога што су проширивали и јачали државу, подигли много светиња и свој род уздигли у духовном и културном смислу. Тако да се и дан данас поносимо са светињама које су они подигли: са црквом Светог Ахилија  у Ариљу, са Грачаницом, са Богородицом Љевишком…  Само за краља Милутина се говори да је подигао 40 цркава од отаџбине па све до Јерусалима и манастира Светих Арханђела код Храма Васкрсења Христовог, који дан данас постоји.

Извор: митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести