“Његошев дан” у Матици српској у Новом Саду

Published On: 14/11/2023

Матица српска од 2009. године научним скуповима обележава 13. новембар – дан рођења Петра Петровића Његоша, великог песника и филозофа, а томе је претходило и оснивање Његошевог одбора Матице српске. Тим поводом и ове године, када се навршава 210 година од Његошевог рођења, као и претходних година, у Матици српској у Новом Саду је уприличена свечаност под називом „Његошев данˮ и научни скуп „Издања Горског вијенцаˮ. Свечаност су поздравним обраћањима отворили Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, академик Матија Бећковић и професор др Драган Станић, председник Матице српске, а потом су уследила излагања у оквиру научног скупа  „Издања Горског вијенцаˮ.

Свечаности је претходила седнице Његошевог одбора Матице српске у чијем раду су учествовали Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, председник одбора, Епископ бачки др Иринеј, академици Матија Бећковић и Миро Вуксановић, потпредседници одбора, као и остали чланови одбора.

Чврсте су и нераскидиве везе Матице српске и Његоша. О његовом делу први пут се писало у Летопису 1834. године, након тога и сам објављује у том часопису, а члан Матице Његош постаје 1845. године. Стога не постоји ништа природније него да Матица слави овог великог песника и мислиоца, казао је потпредседник Његошевог одбора, академик Матија Бећковић за Радио телевизију Војводине.

“Сви његови поклоници широм српскога народа да славе свога највећега песника, кога су сви највећи Срби и најумнији Срби и најважнији Срби, прогласили неупоредивим и, како је неко од њих рекао, јединим генијем међу свим нашим ствараоцима”, поручио је Бећковић.

Његошев одбор Матице српске од 2006. организовао је неколико научних скупова о његовом делу, покренуо Његошев зборник и обележио 175. годишњицу Горског вијенца, вероватно најтумаченијег домаћег дела по мишљењу академика Мира Вуксановића у ком је епско доведено до уметничког.

Горски вијенац је заправо из главе цијела народа, чија је глава Његош и Горски вијенац је српска успомена која се посветила и Горска Луча која обасјава Његошеву земљу, истакао је Миро Вуксановић.

Дан рођења Петра Другог Петровића Његоша у Црној Гори слави се као државни празник културе.

-Ми смо у Црној Гори врло свечано прославили ове године Његошеве дане од дана његовога упокојења 1. новембра до данашњег дана. Све је било испуњено низом свечаности, а ове свечаности у Матици српској рачунамо као завршне, закључне, које ће свему томе дати један блистави печат, казао је Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Матица српска је 2004. отворила Његошеву собу у којој се налази највећа приватна збирка његових дела, као и литературе о њему.

Извор: Радио телевизија Војводине/Епархија бачка

Најновије вести