Mанастир Свете Тројице у Пљевљима прославио Свете бесребренике Козму и Дамјана

Published On: 15/11/2023

Празник Врачи, Свети бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан, свечано и молитвено је прослављен у манастиру Свете Тројице у Пљевљима 14. новембра 2023. године, где је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио свету архијерејску Литургију. Саслуживали су настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, настојатељ манастира Свете Тројице у Пљевљима игуман Зосима и протођакон Иван Савић.

Честитајући сабраном верном народу пљеваљског краја празник дивних чудотворних лекара Козме и Дамјана владика је у пастирској беседи подсетио на похвалну песму коју певамо овим угодницима Божијим: – У тој песми ми се њима обраћамо речима: Бесплатно сте добили, бесплатно и нама дајте. Они су добили од Бога дарове да би нама раздавали. Господ је снабдео народ свој свим својим даровима. Сав овај дивни свет Господ је тако замислио да буде као једна трпеза за нас. А ми од њега правимо нешто друго, ми га преиначујемо, ровимо, поткопавамо, урушавамо, тако да се земља тресе, па овај свет поружња и добије обрисе пакла.

– Господ, у својој милости, шаље нам своје чудотворне поправитеље, исправитеље, лекаре, који могу поново све поправити. И оно у нама, што је поремећено, у нашим срцима, умовима. Све Бог може поправити само да му се изложимо, да станемо пред Њега, отворимо му своје биће. Све Бог може поново поставити на његово право место. Најважније од свега тога је то да нам је ово све Господ бесплатно дао. Нисмо ми то добили неким својим заслугама. И од нас се само тражи да то све сачувамо, и да те дарове и способности искористимо на добро.

– Ми се смело обраћамо поправитељима наших живота да нам дају то што су бесплатно добили, али нас савест подсећа и покреће да се пре тога сетимо на оне дарове које бесплатно од Бога добисмо и да са њима учинимо нешто добро. Ово свето место кућа је многих који су раније, пре нас, те дарове, од Бога добијене, сачували, искористили, осмислили, па и сами били раздаваоци Божијих дарова, и велики учитељи, рекао је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије у храму сви учесници су прешли у манастирску гостопримницу где су игумани Петар и Зосима, по благослову Епископа Атанасија, пренели свој утиске и искуства које су добили на великом монашком сабрању у манастиру Светог Прохора Пчињског, у Епархији врањској, које је одржано пре неколико дана и на коме су поред бројних Епископа, архимандрита и монаха и они учествовали.

Извор: Епархија милешевска

 

Најновије вести