Научна конференција поводом 80 година од мученичког страдања у Лежимиру

Published On: 20/11/2023

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског господина Василија организован је научни скуп поводом обележавања 80 година од мученичког страдања у цркви у Лежимиру. У суботу и недељу 18. и 19. новембра 2023. године у Сремској Митровици је одржан Научни скуп.

Одбор који су чинили представници Епархије сремске, Града Сремске Митровице, Музеја Срема те Карловачке Богословије и КПЗ Сремска Митровица покренули су, сећања и памћења ради, одржавање активности поводом овог великог злочина. Наиме, усташе и немачки војници су 26. новембра 1943. године, извршили упад у малено фрушкогорско село Лежимир, сакупили мајке, малу децу, старце и старице – њих 96 – и отерали их у сеоски храм Светог великомученика Георгија. Ту су их после дуге ноћи – њиховог свеноћног бденија – у раним сатима 27. новембра те 1943. године на свиреп начин побили, мањи број извевши и убивши испред цркве, а све остале у самој цркви. Да би свој крвави пир завршили што страшније, дигли су 30 метара високи торањ у ваздух који је пао на храм и срушио се на намучена тела новомученика. Велики број угледних и учених говорника из разних делова Срема, Београда и целе Србије – њих преко 20 – обратило се на научном скупу обрађујући овај феномен мученичког страдања како мученика у Лежимиру, тако и диљем Срема уопште из историјске, философске, богословске, па чак и правне перспективе. Констатовано је да је ово први скуп овога типа који се бавио питањем страдања на просторима Срема, а на којем учествују равномерно и равноправно људи од науке и из крила Цркве и из крила високих научних институција.

Закључци са скупа су да ова дивна жртва и мучеништво вапију не само отимање од заборава, него и више, а то је да њихова имена нађу своје место у диптиху светих наше Свете Цркве. По окончању Научног скупа сви учесници су присуствовали вечерњем богослужењу и Свечаној Академији коју је организовао протојереј-ставрофор Саво Ракита, архијерејски намесник сремскомитровачки са хором и глумачким саставом парохије при храму Светих Кирила и Методија у сремскомитровачком насељу Камењар. Сутрадан су учесници скупа присуствовали Светој Литургији којом је началствовао Ректор Карловачке Богословије протојереј -ставрофор Јован Милановић, који је и беседио, да би потом учесници посетили храм Светог великомученика Георгија и упознали се са настојањима Управе Црквене општине у Лежимиру да на најдостојанственији начин прослави овај јубилеј, али и дочека, са вером и милошћу Божијом и прослављење ових дивних новомученика.

Обележавање овог јубилеја биће окончано Светом архијерејском Литургијом коју ће у недељу 26. новембра у храму-мученику у Лежимиру уз саслужење свештенства служити Епископ сремски Господин Василије. Након Свете Литургије предвиђено је освећење трона са иконом светих мученика сирмијумских и спомен-плоче која ће у знак сећања бити постављена на уласку у храм. У храму ће се тих дана наћи и једине две ,,преживеле” иконе из храма пре рушења – обе Светога Јована Крститеља – од којих на целивајућој има и трагова мученичке крви.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести