Патријарх Порфирије посетио Православни богословски факултет у Фочи

Published On: 25/11/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 25. новембра 2023. године Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи.

После свечаног пријема у здању Општине Фоча, Његова Светост Патријарх је посетио, заједно са Високопреосвећеним Митрополитом дабробосанским г. Хризостомом и свештеном пратњом, Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи.

Предстојатеља Српске Православне Цркве свечано је дочекао декан те знамените црквеног високошколског училишта, протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић са професорима и студентима. Том приликом, патријарх Порфирије је даривао Факултету икону Светог Саве, провг архиепископа и просветитеља српског, док су домаћини најдражем госту поклонили икону Превете Богородице у мозаику. Обраћајући се професорима и студентима црквено-просветне установе основане на празник Покрова Пресвете Богородице 1994. године и која баштини традицију чувене Сарајевске богословије, патријарх Порфирије је поручио:

– У нашем искуству, у искуству предања Цркве, теологија као par exellance наука је нераскидиво повезана са животом, тј. катедра професорска је нераскидиво повезана са катедром храма, са часном трпезом, где је катедра професора продужена часна трпеза. Другим речима, све оно што се збива у олтару свакога храма, као и овога који ћемо, ако Бог да, осветити сутра, продужује се и преноси на катедру професорску. Само тамо где постоји јединство олтара и сваке друге речи, која има претензију да учи и поучава и обрнуто, ми говоримо о Цркви. Зато важи за нас она чувена реченица једног Светог Оца: Пракса, живот и подвиг уводе у аутентичну теологију и обрнуто. Аутентична и истинска теологија и богословље нису ништа друго него изражено искуство живота Цркве, искуство апостола, отаца Цркве, васељенских сабора, али и искуство свих нас преточено у слово, у реч која може бити прихватљива и разумљива сваком човеку. Из тога разлога, али и многих других разлога, свака богословска школа је важна за Цркву и представља једну од најважнијих брига Цркве. Другим речима, не можемо богословље препустити само профаним принципима, да они воде и руководе богословљем, зато што је то учење Цркве. Због тога је брига нашег Сабора, Синода и свакога епископа, који у својој епархији има било средњу школу, било – као што је овде случај – високошколску установу, тј. факултет, управо одржавање и подршка, али и начин одвијања васпитавања будућих кадрова наше Цркве.

***

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетиће 25. и 26. новембра 2023. године Митрополију дабробосанску. Његову Светост Патријарха у храму Светог Саве у Фочи 25. новембра 2023. године у 18 часова дочекаће Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом са архијерејима, свештенством, монаштвом и верним народом. Том приликом биће служен свечани чин доксологије. У недељу, 26. новембра 2023. године, на празник Светог Јована Златоуста, патријарх Порфирије ће служити свету Литургију са свечаним чином великог освећења заветног Светосавског храма у Фочи са почетком у 9 часова.

Најновије вести