Вечерње богослужење у Богословији Светог Саве у Београду

Published On: 28/11/2023

У капели Богословије Светог Саве у Београду служено је 27. новембра 2023. године вечерње богослужење поводом почетка Божићног поста.

Вечерњем богослужењу молитвено су присуствовали преосвећена господа викарни епископи: хвостански Алексеј, јегарски Нектарије и липљански Доситеј; архимандрити: Нектарије (Ђурић) и Василије (Костић), професори и ученици Богословије и др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

У беседи, протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве је рекао: Вашa преосвештенства, високопреподобни и високопречасни оци, даме и господо, добродошли у најстарију школу града Београда, добродошли у Богословију митрополита Петра Јовановића и Јосифа Цвијовића, светитеља: Николаја Жичког, Јустина Ћелијског, Платона Бањалучког и Доситеја Загребачког. Захваљујући добротворима који су овде са нама првог септембра текуће године завршили смо другу фазу и започели трећу фазу обнове наше школе. У то име бих умоли Његово Преосвештенство Епископа ремезијанског г. Стефана да у име наставничког савета уручи грамате великих добротвора и иконе Пресвете Богосродице и захвалнице следећој господи: господину Ненаду Поповићу, протојереју-ставрофору Милошу Тришићу, господину Јовану Вељковићу и црквеној општини у Цириху.

Нема истинске обнове људског бића, нема промене у човеку, праве, моралне, духовне, душевне, економске без поста. Од сутра улазимо у припремни период прослављања великог празника хришћанског света, празника Рођења Христовог. Црква ће пред очи наше душе поново извести догађаје рођења Господњег и позвати нас да се заједно са пастирима и мудрацима поклонимо Цару и да са воскама небеских ангела појемо очовечење Бога мира и љубави. У витлејемском новоровенчету ћемо видети нашег Спаситеља, оваплоћеног Бога. У његовом дечијем телу не крије се само Бог, него и испуњење нашег спасења и обожење наше пропадљиве природе, ново стварање,човек који постаје Бог, сама тајна спасења и избављења свих нас. Да нас Господ укрепи у божићном посту и да нам снаге да сва искушења издржимо и заблагодаримо Му у дан Његовог Рођења!

Извор: Тв Храм

Најновије вести