Епископ Јеротеј служио опело монахињи Антонини

Published On: 29/11/2023

У манастиру Петковица, 27. новембра 2023. године, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је опело новопредстављеној монахињи Антонини.

-У Светом Писму Господ је рекао да ко претрпи до краја, тај ће се спасти. Ове речи, дубоко верујемо, односе се и на нашу сестру Антонину, монахињу, која је храбро свој крст носила до конца свога овоземаљског живота. Она је била истинска ученица Христова, јер је она оставила све, одрекла се свега у свету и пошла за Христом да ходи за Њим и да Му служи. Тај свој крст је у свим околностима и животним недаћама које су је снашле носила храбро и издржала до краја. Зато ми верујемо да данас она слуша речи Господње: „Уђи у радост Господара свога“.‍

Ми сви треба да се овом приликом сетимо и Христове заповести о љубави према ближњем, јер ако љубимо брата, онда љубимо и Бога. Исто тако прилика је да се сетимо и речи из молитве Оче наш, где се молимо да опростимо дугове нашим дужницима, јер ће онда и нама Господ опростити наше дугове. Кад дођемо до краја земљаског живота, онда се у том крају огледа и читав наш живот. У монашком искуству то је јако изражено и постоји нешто што се зове сећање на смрт, јер монаси стално размишљају о Богу и сећају се смрти са надом и борбом да заслуже Царство Небеско. Зато и овај растанак који се сада дешава је привремени до Другог доласка Христовог, када верујемо да ћемо се сви наћи у Царству Небеском, беседио је Владика Јеротеј.

Након опела, монахиња Антонина је сахрањена на манастирском гробљу.

Извор: Епархија шабачка

Најновије вести