Потписивање уговора између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Епархије нишке

Published On: 30/11/2023

У уторак, 28. новембра 2023. године, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић посетио је Епархију нишку, где је свечано дочекан од стране Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија.

Повод састанка било је потписивање уговора између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Православне Епархије нишке, везаног за уређење крипте храма Светог Василија Острошког у нишком насељу Дуваниште. Уговор је потписан под сводовима Светосавског дома, у порти нишког Саборног храма.

Крипту величанственог храма Светог Василија Острошког, посвећену Светом Кнезу Лазару, очекују велики радови, а Министарство рада је одвојило значајна средства, како би, по уређењу, овај богослужбени простор био достојан и своје улоге у неговању културе сећања, често запостављене у нашем народу. Том подвигу усмерен је и сам храм Светог Василија, подигнут у знак сећања на страдалне дане НАТО агресије и благодарности светитељу на молитвеном заступништву, захваљујући којем нико није страдао тог маја 1999. године, упркос стравичном ваздушном нападу.

Благодарећи помоћи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ова спомен-крипта биће у потпуности фрескописана, а у оквиру ње биће постављене и табле са именима палих бораца, погинулих у сукобима на Косову и Метохији на миленијумском раскршћу. Све ово допринеће значају и узвишености догодишњег обележавања четврт века од рата у јужној српској покрајини и НАТО бомбардовања наше земље, трагичне епохе наше историје, која не сме нестати из памћења нашег народа.

Извор: Епархија нишка

 

Најновије вести