Патријарх Порфирије: Човек је створен као биће које треба да гради своју заједницу са Богом

Published On: 03/12/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 3. децембра 2023. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару.

Саслуживали су Његово Преосвештенство викарни Епископ ремезијански г. Стефан; протојереји Ненад Јовановић, Драган Шовљански и Предраг Продић; јереј Далибор Стојадиновић; протођакони Драган Радић, Радомир Врућинић и Младен Kовачевић; као и ђакон Синиша Дувњак.

– У свакој јеванђелској причи, па и у овај коју смо данас чули из Јеванђеља Лукиног,  и ми на неки начин учествујемо, тј. позвани смо да чујемо реч Христову која нам се даје кроз конкретне примере како би поука, порука и реч Христова постала и наш живот. У овој причи јеванђелист указује на једну важну димензију, а то је реална потреба сваког човека да има мир у себи, да се осигура од недаћа, да се осигура од пропасти. Нема ништа природније и нормалније него да сваки човек, свако од нас, жели унутарњу сигурност, стабилност и унутарњи мир, само се поставља питање шта је извор те сигурности и тог мира у нашој агонији и у нашој борби са искушењима на која наилазимо у свакодневном животу. Човек је створен као биће које треба да гради своју заједницу са Богом, као и да ту заједницу са Богом изграђује у миру и љубави и са ближњима, али и са читавом творевином. У тој заједници са Богом назначен је мир и стабилност који је плод не увек нашег рационалног погледа на свет и рационалних параметара. Најчешће мир, стабилност и сигурност коју имамо долазе као дар Божји који не можемо до краја да појмимо и разумемо, али напросто то је плод нашег опредељења јер знамо да је извор свега доброг, сваке врлине, сваке радости и сваке лепоте у нашим животима и у нашем искуству Бог, да је то увек дар Божји – беседио је, између осталог, патријарх Порфирије.

Најновије вести