Епископ јегарски Нектарије: Никад нећемо погријешити када благодаримо Господу и када волимо своје ближње

Published On: 04/12/2023

У недељу, 3. децембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ јегарски Нектарије, викар Патријарха српског, служио је свету Литургију у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу. Саслуживало му је свештенство Катедралног храма, а појао је хор под руководством Олене Циглењак.

Владика Нектарије је у беседи по прочитаном одломку из јеванђеља по Луки (Лк. 12, 16-31) који говори о богаташу који је безумно сабирао благо казао да је суштина приче у томе да подсети хришћане да похлепа, грамзивост и гордост треба да се замјене врлином љубави и свим оним што нас води ка Царству Небеском. Владика је упозорио да хришћани, живећи у свету постају земаљски и да постају људи који се губе на путу ка Царству Небеском. ”Суштина ове приче је да нас подсјети да све оно што имамо и што јесмо јесте дар Божји, није наше, није нашим заслугама постигнуто, него нам је све дато као дар Божји и као дар Божји треба да му се врати назад, рекао је Владика јегарски.

-Ми хришћани служимо свету Литургију, а Света Литургија, тј. грчка ријеч Евхаристија, значи благодарење Господу. Она почиње ријечима Благословено Царство. Благосиљамо нашег Господа који нас је сабрао у Његово име. Благосиљамо Онога који нам је дао да дођемо на овај свијет, и опет, када смо пали, благосиљамо Га што нас је подигао из гријеха и дао нам шансу да се спасемо. Благодаримо му и за све наше претке. Благодаримо му за све што знамо и што не знамо, и завршавамо ово богослужење благодарењем, како бисмо се опет састали благодарењем, рекао је владика.

Његово Преосвештенство је подсетио и на речи прочитаног одломка из апостола у коме апостол Павле позива хришћане да користе дане, да мудро користе време, јер су дани зли: -Живећи у свијету често се одвајамо од Царства небеског и сматрамо да су неке ствари које чинимо добре, иако нас исте те ствари удаљују од Царства небеског, попут безумника из приче који није благодарио Господу на свему што му је дао, нити је своје житнице, тај вишак што је имао, подијелио са својим ближњима, па и са онима које није познавао. Могао је да подијели са ким је хтио, са потребитима, али је он изабрао да све сачува и да гомила. А Господ му на то одговара – безумниче, зар не знаш да већ вечерас могу да узмем душу твоју. Ми не бирамо, нити одлучујемо о томе када ћемо се родити, ни када ћемо се вратити Царству небеском. Оно што треба да радимо, и што је једино сигурно, никад нећемо погријешити, то је да благодаримо Господу, да волимо своје ближње, да подијелимо свој вишак са онима којима је потребно, са онима који потребују, са онима који тај сувишак нису добили као дар, казао је Епископ јегарски Нектарије.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

 

Најновије вести