Патријарх Поргирије: Љубав је једини пут у смисао живота који се може остварити само кроз ближњег

Published On: 06/12/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије одржао је 5. децембра 2023. године у Великој сали Дома културе Студентски град предавање на тему Једни другима смо потребни.

И вечерас, као и пре месец дана, неколико стотина академаца, жељних речи љубави и очинске поуке, до последњег места су испунили Велику салу Дома културе Студентски град и са великом пажњом пратили излагање свог Патријарха. Током једночасовног предавања на увек актуелну и инспиративну тему, Светејши је упозорио да је дух савременог доба испуњен индивидуализмом, хедонизмом и егоизмом.

– Тај дух који данас доминира планетом нагони човека да поред себе и око себе не види никога. Индивидуализам у међусобним односима и жеља да све буде подређено једино и само нама доводи не само до тога да свог ближњег сматрамо у најмању руку конкурентом, већ да ближњег сматрамо и за свог непријатеља – нагласио је патријарх Порфрије и истакао:

– Последице наше оријентације ка индивидуализму јесу отуђеност савременог човека, посебно у великим градовима, затим експлоататорски однос према творевини Божјој и оно што је посебно актуелно данас – инсистирање на правима појединца. Такав инстикт савременог човека без баланса, без идеје и – што је најпогубније – без љубави не може уродити плодом. Штавише, тај егоистични имплус човека води у рат! Потпуно сам, ограђен дебелим зидовима које је сам изградио око себе, испуњен гневом, незадовољством, љубомором… човек ствара предукус самог пакла. Нажалост, брине нас чињеница да је такво стање захватило и породицу.

Посебно упечатљив део Патријарховог предавања односио се на подвиг подизања и очувања породице у складу са јеванђељским вредностима које подразумевају жртву за друге и потпуну отвореност за друге, вредности које позивају човека да распне свој егоизам и индивидуализам како би ближњег видео као свог вечног сапутника, као вечног брата чије достојанство мора да чува и поштује.

На крају излагања, патријарх Порфирије је закључио да је љубав једини лек против егоизма и једини пут у смисао живота који се може остварити само кроз ближњег. – Љубав је пут у рај – речи су којима је Његова Светост окончао предавање које се затим претворило у жив и отворен разговор са публиком.

Најновије вести