Епископ милешевски Атанасије: Господ себе даје нама и у речима које је изговорио

Published On: 11/12/2023

Његово Преосвештенство Епископ милешевски господин Атанасије служио је, у Двадесет седму недељу по Духовима, 10. децембра 2023. године, свету архијерејску Литургију у храму Преподобне Параскеве – Свете Петке у Пљевљима.

Саслуживали су пароси пљеваљски протојереји-ставрофори Дарко Јовић и Лазар Вељанчић, као и протођакон Иван Савић.

Велики број верног народа, међу њима и председник Општине Пљевља др Дарио Вранеш, учествовао је у Евхаристијском сабрању у пљеваљском саборном храму. Сабрани верни народ у великом броју је приступио и причестио се пречасни Телом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Честитају сабранима на учешћу у Литургији епископ Атанасије је поручио: – Желим да те Светиње делују у вашем животу и да Тело и Крв Христова буду вама Извор Живота Вечнога, а и поткрепљење у овом садашњем животу, и на исцељење душе и тела, укрепљење у свему доброме. Господ, у својој доброти, даје нам Себе на многоврсне начине, прилагођујући себе, бескрајнога и свемоћнога, нашим димензијама и нашим потребама, да га лакше прихватимо. Чини себе прилагодивим према нашим потребама и нашим могућностима.

– Господ себе даје нама и у речима које је изговорио и које су нам потребније од хлеба насушног, као наука Његова. Јер овај свет губи своју форму, свој образ, крњи се. И као да све више престаје да буде и налик на онај свет који је Бог створио и нама оставио. Понекад се учини као да се Бог повукао и препустио управу овога света безумним људима. Али, није. Није Он нас заборавио нити је овај свет напустио и препустио безумницима или њиховим измишљотинама и себичностима. Речи које смо данас прочитали из светог јеванђеља упућене су људима свих времена и свих простора. Данас смо од апостола Павла поново слушали упозорење да је неопходно не само богатити се Богом, мислећи на Његово Небеско Царство, него је потребно и јачати у Њему, да бисмо прошли кроз овај зараћени простор и достигли до вечног циља.

– Гледајмо шта Бог чини, тако је записано у Јеванђељу, и да тако организујемо свој лични и свој заједнички живот. Ми треба да живимо као Божја заједница. И само тако организовани, као народ Божији, као Црква Божија, можемо одолети свим невољама, поручио је епископ Атанасије и додао, након Божанске Литургије свештеничко братство храма Свете Петке приредило је у парохијском дому трпезу љубави, а затим је Епископ Атанасије, заједно са Председником општине Пљевља, посетио манастир Свете Тројице и разговарао са манастирским братством.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести