Епископ шабачки Јеротеј: Пост и молитва треба да нам помогну да што више заволимо ближњег

Published On: 11/12/2023

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је 10. децембра 2023. године, у двадесет седму недељу по Педесетници, свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице на Летњиковцу.

-Данашњи одељак Јеванђеља, у којем је Господ исцелио жену у суботу, време празновања код Јевреја, је прилика да се још једном подсетимо шта је најважније у прослављању свих празника. Када су Христа питали које су две највеће заповести које стоје у Светом Писму, Он је рекао да су то љубав према Богу и љубав према ближњем. Овај јеванђелски одељак, говори , управо, о љубави према ближњем. У овом догађају се јасно уочава да фарисеји и књижевници нису волели ни ближњега ни Бога, јер онај који не воли брата свога, не може волети ни Бога кога не види.

‍Фарисеји и књижевници су волели само себе, крили су се иза ритуала празновања, и дошли су до тога да су потпуно изгубили емпатију, јер видимо да се нису уопште обрадовали када се та жена, која се толико година мучила, исцелила. Требали су да се обрадују из свег срца исцељењу ближњег, али су их тада интересовали прописи и ритуали. Интересовало их је зашто је то Христос урадио у суботу, а не неки други дан, јер је, тобоже, нарушио празновање суботе. У ове дане поста, нама је ово прилика да се сетимо да без обзира на наш пост, молитву и празнике које прослављамо, ближњи увек мора бити у центру наше пажње. Пост и молитва треба да нам помогну да што више заволимо ближњег и испунимо заповест Господњу: Љуби ближњега свога као самога себе – беседио је владика Јеротеј.

Извор: Епархија шабачка

Најновије вести