Митрополит Јоаникије: Измиримо се међусобно

Published On: 11/12/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије служио је 10. децембра 2023. године, у 27. недељу по Духовима, свету архијерејску Литургију у манастиру Подмаине у Будви. Саслуживало је свештенство и монаштво Митрополије црногорско-приморске уз молитвено учешће верног народа.

Сабранима се речима поуке обратио Високопреосвећени митрополит Јоаникије истичући да смо кренули пучином Божићнога поста који је цео у знаку припреме за велики празник Рођења Христовога, али истовремено, као и сваки подвиг хришћански, и у знаку Пресвете Богородице. На почетку поста прославили смо велики празник увођења Богородице у храм као трољетне девојчице, која се служећи храму Божјем осветила и срце своје припремила да постане храм Бога живога – обиталиште Његово.

-Када славимо Рођење Христово, треба да се опоменемо и тога да је велика повезаност између празника Ваведења Пресвете Богородице и празника Рођења Христовог јер да није било увођења у храм Пресвете Дјеве Богородице, да Бог тако није устројио, просто не би било могуће и да Пресвета Дјева прими у своју утробу Сина Божијега ради нас и нашега спасења по љубави Божијој према роду људскоме, јер је тако Господ устројавао наше спасење.

Подсетио је владика да је и овај храм Успења од давнина под небеском заштитом Пресвете Богородице настао и служио Богу те да је једно време запустио и био оскрнављен, али је увек био свети храм, а данас је обновљен.

-Обновио се, не само да су се обновили његови зидови, да је украшен фрескама, иконама и припремљен за богослужење, него је и пропојао и обновило се братство манастира Подмаине и ова светиња данас живи пуним животом под покровом и заштитом Пресвете Дјеве Богородице. Видљиви знак да је Пресвета Богородица ово мјесто изабрала за своје обиталиште је долазак иконе Млекопитатељнице са Свете Горе, вјерне копије оне иконе Млекопитатељнице коју је донио Свети Сава из манастира Светог Саве Освећенога као дар и поклон српскоме роду, а која се налази у испосници Светог Саве гдје се непрестано приносе Богу молитве и псалмопјенија, и дан и ноћ од монаха Хиланадараца.

Наглашавајући да је долазак иконе Млекопитатељнице велики благослов, казао је да нас ова икона Пресвете Богородице подсећа на Њену службу од Њенога рођења па до Њенога успенија, а нарочито нас подсећа на рођење Спаситеља нашега Господа Исуса Христа, кога Она као Богомладенца држи у наручју и доји га својим млијеком:

-То је најупечатљивији знак оваплоћења Христовога и свједочанство да је Бог примио људску природу и постао човјек, не престајући да буде Бог, нити умањујући било чиме своје Божанство, него да је нама снисходио и дошао, поистовјетио се са нама и постао као један од нас, да би нас учинио синовима и кћерима Божијим. То је тајна над тајнама. То је тајна Божије љубави, Божијег човјекољубља коју одгонетају покољења и у том одгонетању је свјетлост свете вјере православне која даје људскоме разуму способност и људским моћима могућност да упознају ту тајну, али је исцрпити не могу јер је предубока, казао је владика, објаснивши да ту тајну можемо схватити само онолико колико је потребно за нас и наше спасење, да бисмо живјели правим хришћанским животом, творили добра дела и ишли путем спасења.

Пресвета Богородица нас уводи у тајну нашега спасења, прва је до престола Божјега, а онда арханђели и сви свети. Њу, и они на небесима и ми на земљи, прослављамо због Њезиног богоматеринства и величамо је као посредницу нашега спасења, као брзу помоћницу, као Ону која нас избавља од свих опасности, понајвише Божју милост низводи са неба на нас грешне када се молимо за опроштај наших грехова, ослобађа нас и дарује слободу да живимо као људи Божји у овоме свету.

На крају свог архипастирског слова Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је поручио да у овоме посту треба да се потрудимо да поправимо своје мисли и дела, да се наоружамо добрим намерама и жељама да учинимо нешто добро те да сваки дан можемо учинити нешто лепо и добро за своје ближње:

-Да се на такав начин шири љубав Божија. Да се измиримо међусобно, јер врло често се завађамо, а не знамо ни због чега, такав је човјек, склон падовима, заблудама, неспоразумима. Мало треба да се измиримо, све је то ништа, паучина која може лако да се уклони ако имамо добре воље. То је веома важно јер једино тако чинећи и трудећи се да живимо у миру са Богом, у миру са ближњима својим, у миру са својом савешћу, једино ћемо се тако удостојити да достојно и у радости дочекамо празник Рођења Христовога, који нека нам дође на спасење и радост, на обновљење, утврђење и ојачање нашега заједништва. Овој светој обитељи, која поје у славу Христа Бога и Пресветој Дјеви Богородици, нека да Бог молитвама Пресвете Дјеве Богородице, да напредује, да цвјета и плодоноси у ове наше дане и у будуће дане и вјекове. Амин, Боже дај!”

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести