Епископ славонски Јован одржао предавање у Српској православној гимназији “Кантакузина Катарина Бранковић” у Загребу

Published On: 14/12/2023
У среду, 13. децембра 2023. године у Српској православној општој гимназији “Кантакузина Катарина Бранковић”, Његово Преосвештенство Епископ славонски г. Јован одржао је предавање ученицима трећег и четвртог разреда на тему Геометрија једне тајне пјесме Милоша Црњанског.
Наслови десет глава романа Сеобе чине једну посебну песму. Тумачећи сваки од ових наслова и говорећи о животу аутора и ликова његовог романа, владика Јован је ученицима представио ширу слику историјских збивања и судбине српског народа XVIII века, у коме се радња романа одвија, али и догађаја који су му претходили. Владика је посебно нагласио искуство Великог рата чија су догађања снажно утицала на уметност, књижевност и свеукупну светску културу.
Преосвештени владика Јован дипломирао је на Филозофском факултету у Загребу, на катедри за стилистику 1991. године радом управо на тему романа Милоша Црњанског и за овај рад добио је награду Матице српске.
Ученици Гимназије у оквиру наставе српског језика и књижевности обрађују дела Милоша Црњанског, а предавање је одржано у години у којој се навршава 130 година од његовог рођења.
Извор: Епархија славонска

Најновије вести