Крсна слава Краљевског дома Карађорђевић

Published On: 14/12/2023

У молитвеном присуству Његовог Краљевског Височанстава престолонаследника Александра, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 13. децембра 2023. године, на празник Светог Андреја Првозваног – крсне славе Краљевске породице Карађорђевић, свету архијерејску Литургију у Дворској капели посвећеној светитељу заштитнику Краљевске породице у Белом двору у Београду.

Његовој Светости Патријарху саслуживали су Преосвећени Епископ липљански г. Доситеј; архимандрит Никон; протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског; јереј Михаило Рапајић, старешина Дворске капеле Светог Андреја; протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић. Његова Светост Патријарх честитао је славу престолонаследнику Александру бираним речима:

– У име Оца и Сина и Светог Духа. Ваше Краљевско Височанство, браћо архијереји, часни муфтијо, бискупе Евангеличке Цркве, браћо и сестре, радост и благослов је данас велики што смо се сабрали овде у дому Карађорђевића, у Краљевском дому, да прославимо једног од апостола, да прославимо крсну славу дома Карађорђевића. Данас је дан посвећен Светом апостолу Андреју Првозваном. И поред тога што је то велики благослов за све нас, а посебно благослов за овај дом, слава дома Карађорђевића на неки начин открива и призвање Краљевске породице, открива њен крстоносно-васкрсни пут. Свети апостол Андреј је први кога је Господ позвао да иде за Њим и да узме крст свој и сведочи истину о Царству Небеском, истину о Христу као Спаситељу. Свети Андреј је и први који се одазвао, а онда заједно са њим и првоврховни апостол Петар, његов рођени брат, а затим и остали апостоли. Они су пошли су за Христом сведочећи тајну крста и тајну васкрсења, тајну Царства Небеског читавом свету, читавој васељени.

Свети апостол Андреј је од Мале Азије, где је проповедао Христа, стигао до Македоније, до Балкана, а онда и у другом смеру, преко Црног мора, до Крима и Русије. Где год је стизао, колико су га снаге носиле, сведочио је само једно, сведочио је само Христа и на крају уподобио се самом Христу, управо онако како је Господ и обећао, а Он није обећао комфор, није обећао уживање. Господ је рекао да онај који хоће да иде за Њим да зна да неће увек и на сваком месту бити превише омиљен и превише прихватан и да ће и он бити неко ко ће пострадати. Међутим, то страдање на које је позвао Господ и страдање које подразумева имати крст Христов у својој души и у својој руци није страдање. То страдање јесте само по себи објава и присуство коначног тријумфа.

Данас смо чули у цркви како апостол Павле каже: Кад вас гоне благосиљајте, кад вас грде трпите, кад вас мрзе молите се. И управо узети крст свој и ићи за Христом значи и бити на крсту управо онако како је и био Свети апостол Андреј Првозвани, али подразумева и унутарњи духовни подвиг. Зато свако страдање, свако лишавање оног што нам по праву овоземаљском припада, свако одрицање јесте по примеру Светог Апостола Андреја уподобљење Христу. Да би то могло да има заиста духовни плод подразумева се вера у Христа. Тамо где има вере у Христа могуће је и горе премештати, могуће је и ходати по води, могуће је надилазити и законе природе, могуће је, дакле, добити унутарњи смисао и радост. Трпети Христа ради јесте тријумф који чини да смисао и радост дођу у животе сваког од нас појединачно, али и у живот читавог народа.

Нека би Господ дао Вама, Ваше Краљевско Височанство, Вашој супрузи, деци, породици, свим сродницима, али заједно са Вама и читавом нашем народу и свим другим људима који верују у Бога и који се труде да воља Божја буде њихов живот, пре свега вере, вере у живог Бога, а онда и трпљења и стрпљења да Христа ради отрпимо, јер знамо да је у томе тријумф и победа, али да се стрпимо да та победа и тај тријумф дође онда када ће то бити најбоље за нас појединачно и за све нас заједно. Нека је срећна и благословена слава! Нека Вас Господ чува на много година и да будете понос и украс нашем народу. Срећна слава!

Најновије вести