Патријарх Данило: Свети Николај је лице свете, милосрдне и смерне љубави

Published On: 14/12/2023

Свети Никола је лице свете, милосрдне и смерне љубави

„ Диван је Бог у светима својим “ ( Псалам 67, 36)

Данас наша Црква празнује помен Светог Николаја, Архиепископа Миролихијског. Овај светац је један од најпопуларнијих светаца, како на Истоку тако и на Западу. Свети Никола је веома популаран јер је био веома благородан. Рођен је 270. године у Малој Азији, у граду званом Патара.

Његови родитељи, Теофан и Нона, били су веома верни, али су умрли током епидемије. Дакле, бебу је васпитао његов стриц, који се такође звао Никола, као и његов синовац, а овај стриц је био епископ у граду Патари. Он је свом унуку дао изборно образовање и научио га посебно побожности и љубави према Цркви. Свети Николај је дакле од малих ногу био побожан човек, а богатство које је наследио од родитеља раздавао је сиромасима. Био је веома милостив и нудио је помоћ немоћнима.

Временом је његов стриц, епископ патарски, наредио да млади Никола буде рукоположен за свештеника. Као свештеник био је веома побожан и веома милостив. Касније је свети Николај стигао у град Мира Ликија где је изабран за епископа. Прича се да су се после смрти епископа Мира Ликије верници питали ко ће бити њихов епископ уместо умрлог.

Сматрали су да је најбоље пустити Бога да изабере, наиме, онај ко први дође у цркву, треба да буде изабран за епископа. Делом Божијим, први је дошао у цркву ујутру управо Николај. Тако је изабран за епископа. Као епископ Мире Лихије, био је затворен код источноримског цара Лицинија, који је прогонио малоазијске хришћане, око 320. године, али га је ослободио цар Константин Велики , који је победио Лицинија 324. године и постао једини цар у целог Римског царства.

Свети Никола је постао симбол хришћанске цивилизације у којој великодушност или даривање заузимају централно место. Веома је важно видети да су хришћански владари румунских земаља често били подстицани од Цркве да подигну филантропска насеља, али и цркве посвећене Светом Николи.

У том смислу, многи румунски владари су основали бар једну цркву посвећену Светом Николи. Зашто? Јер у овом хладном периоду године потребно је много милостиње за сиромашне, за усамљене, за децу сирочад, за људе лишене материјалних ствари.

Дакле, Свети Никола је учитељ – не само речима, него посебно делима – великодушности или милосрдне љубави Христове која се пројављује кроз милосрдне људе. И ови великодушни људи постају руке Христове милосрдне љубави, кроз коју Он помаже онима у невољи .

Свети Николај је преминуо Господу 6. децембра 340. или 341. године – неки сматрају за годину његове упокојења 345. Убрзо по преношењу Господу, удостојен је од народа великом побожношћу као светог чудотворца. .

Његове мошти су дуго остале у тврђави Мира Лихија. Али 1087. године, да не би пале под муслиманску власт, његове мошти су однете у Бари, у Италији, где се и данас налазе . Свете мошти стигле су у Бари 9. маја 1087. године.

Извир: basilica.ro

Најновије вести

Повезане вести