Свети Андреј Првозвани литургијски прослављен у Пољицу код Требиња

Published On: 14/12/2023

На празник Светог апостола Андреја Првозваног, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки господин Димитрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Светог апостола Андреја у џиварском Пољицу код Требиња.

Преосвећеном владици саслуживали су протојереји-ставрофори Борис Бандука и Милан Бужанин; јереји Мирослав Бошковић и Стеван Дурић, као и ђакон Душко Орашанин.

У јеванђељској беседи, владика Димитрије појаснио је како је људима био потребан неко силан и моћан да их спасе – оживи, а Бог се јавља као мало дете – потпуно невино и потпуно крхко дете. Први који су то примили били су свети апостоли, а онда су хришћани примили њихову проповиед и њихову веру – како би живели њиховом вером и како би слиједили њихово понашање, морал и етику. Апостоли су испразнили себе до мере чистоте како би Бог у такав чист сасуд улио своју силу. Силом Божијом њихова проповијед дошла је до данашњег човјека – не мудрошћу људском. Човек, живећи по Јеванђељу, покушава својим силама да постане онакав каквим га је Бог замислио – постом, молитвом, милосрђем – а, причестивши се, прима силу Божју којом се то постиже. Човек носи одговорност за то какав долази на свету Литургију, како приступа Богу, каквим животом претходно живи, да ли своје срце чува од гријеха – тврдоглавости, непраштања, злобе. Иако је Бог увек присутан, потребно је отворено срце да би човек као апостол Андреј могао да ускликне „Нашли смо Месију“.

По отпусту, владика Димитрије честитао је славу сабранима пожељевши радост и утеху вере, рекавши да је православна вера најљепша и најблагодатнија, испуњена свиме што човек треба за живот земаљски и вечни. Без обзира чиме се човек бави и шта је остварио током живота, потребно је да сачува детињу веру, веру каквом су веровали апостоли, свети оци и они са којима су вјерни живели и чију су веру могли да осете и преузму.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести