Патријарху Порфирију уручена захвалница Савеза слепих Србије

Published On: 22/12/2023

На свечаности одржаној 21. децембра 2023. године у Библиотеци Савеза слепих Србије, Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију уручена је захвалница Савеза слепих Србије за подршку том удружењу које окупља преко дванаест хиљада слепих и слабовидих особа у нашој земљи.

Примајући признање из руку председника Савеза слепих Србије г. Милана Стошића, Његова Светост је истакао да су уручена признања пре свега „израз љубави према нашој Цркви, а онда и израз поштовања моје маленкости.“ Патријарх је обраћајући се окупљенима појаснио да у Јеванђељу стоји да смо једни другима дужни љубав, те да ако је нешто било добро у односу Цркве према Савезу слепих Србије, онда је то пре свега Божје дело, а не наше.

– Дуг нам је да чинимо љубав, а кад тај дуг остварујемо онда је Бог међу нама – појаснио је Светејши и нагласио да независно од наших физиолошких претпоставки, капацитета и могућности, независно од физичких сподобности које имамо, када говоримо о ономе што је најважније и суштински орган сваког човека, морамо подвући реч љубав. – Љубав је орган, метод и начин који нам нуди знање, који нас води у спознају. Онај који је лишен љубави или који има дефицит љубави, тај је напросто лишен и могућности да дође до истинских увида и спознаје по било којој теми, појаснио је патријарх Порфирије.

Његова Светост је истакао да је у пријатним и пријатељским сусретима са људима из савеза сусрео оне који неупоредиво шире, узвишеније и дубље спознају суштину, чак и од људи који имају капацитет спољашњег гледања, управо зато што је главни орган гледања љубав према другом, а не само физиолошки вид. На крају, Патријарх је благословио све напоре и рад људи из Савеза слепих Србије, очински их подсећајући да је најважније и најсуштинскије гледање – гледање срцем, гледање љубављу, „јер је то компас који ће нам осигурати сигуран пут и оспособити нас да никада и нигде не залутамо“.

Најновије вести