Претећи графити на цркви у Бјеловару

Published On: 22/12/2023

Недавно обновљени храм Свете Тројице у Бјеловару освануо је, у четвртак, 21. децембра 2023. године, ишаран графитима са усташком и неонацистичком симболиком.

Поред натписа ”За дом спремни” и усташког симбола ”У”, на прочељу цркве исписана је и нумеричка ознака 14/88. Број 14 представља слоган од четрнаест речи на енглеском језику: ”“We must secure the existence of our people and a future for white children“ („Морамо осигурати будућност наших људи и будућност за белу дјецу”), Дејвида Лејна, припадника неонацистичке организације The Order, док број 88 означава нацистички поздрав ”Heil Hitler”, тако што се слово „H“ налази на осмом месту енглеске абецеде.

Јереј Стефан Максимовић, парох бјеловарски, у јутарњим часовима приметио је натписе на храму. „Непријатно сам изненађен и затечен овим немилим догађајем. Надам се да ће полиција починиоце брзо привести правди. Ја ћу се свакако Богу молити, а на то позивам и све наше парохијане, да починиоца или више њих уразуми и са пута мржње приведе на пут мира и љубави”, рекао је.

Епархија загребачко-љубљанска са жаљењем констатује да ово није први пут да се бјеловарски храм налази на мети вандала. Посебно нас жалости чињеница што у периоду у ком сви хришћани ишчекују рођење Спаситеља и дан у ком ће радосно запевати анђеоску песму: ”Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља”, постоје и они чији поступци не сведоче жељу за миром, као ни добру вољу, већ чине дела којима желе да пробуде духове прошлости којих се читав свет стиди.

Истовремено поздрављамо одлучност полиције да пронађе починиоце и спремност представника градских власти Града Бјеловара да помогну санацију материјалне штете и да се предузму мере заштите храма у будућности.

Извор: Епархија загребачко-љубљанска

Најновије вести