Митрополит Јоаникије: Спаситељ је извор живота

Published On: 26/12/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије, служио је на празник Светог Спиридона Чудотворца, свету архијерејску Литургију у цркви у Ђеновићима, посвећеној овом великом светитељу и угоднику Божјем.

После свете службе, благосиљан је славски колач, а митрополит Јоаникије се словом архипастирске беседе обратио окупљеном верном народу.

-Бог живи и истинити, наш Спаситељ је извор живота, извор вјечне радости, утјехе и снаге и извор светости. Он је једини Свети коме се и на небу и на земљи приноси славопој од небеских сила и светих, а и од нас грешних на земљи који се придружујемо анђелима и светима на Светој служби. Не само то, него Бог устројава да анђели свети саслужују нама на Светој литургији, заједно са нама поју и укрепљују нас, беседио је митрополит, рекавши да Бог, иако једини Свети, ту светост није задржао само за себе, него освећује и све оне који Му служе и све оно што има од вјечних времена, све богатство божанско и небеско, дарује и нама и тако нас обогаћује и чини нас на неки начин једнакима са Њим.

-Потврдио је то тако што је послао Сина Свога у овај свијет, обукао га у нашу људску природу и преко Његове људске природе даровао нам све и устројио наше спасење”, рекао је и указао на ријечи Светог Атанасија Великог који каже да је Господ сишао до нас и унизио се да би се човјек узвисио и примио божански, вјечни и непролазни живот.

-Овај Свети храм је један од многих који су посвећени Светом Спиридону, али је најпознатији на овом нашем простору, а видимо да су ваши преци многи били морепловци и хтјели да захвале Богу и Светом Сприридону, који је исто као Свети Николај, заштитник морепловаца, рекао је и додао да, иако су његове мошти далеко одавде, његова сила и помоћ стиже и до наших страна и до свих страна овога свијета гдје људи траже помоћ од њега. Митрополит Јоаникије је указао на христоликост Светог Спиридона, на његово смирење и снисхођење и изједначавање са сваким човјеком и брзину да свакоме помогне и сваког оснажи. Указао је и на то како је имао чудесни дар исцјељења: -Бог је своју милост и своју светост даровао његовим угодницима да они милост и светост и Јеванђеље Божје шире у овоме свијету, учинио их је својим сарадницима, обдарио их силом са висине, обукао их у силу истине да разобличавају лажи и заблуде, рекао је нагласивши колико је важно да саборно прославимо славу светог храма, колико је важна саборна молитва, а ово Бог прима као најдражу жртву, жртву благодарности, свету Литургију.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести