Храмовна слава у Горњем Лајковцу

Published On: 27/12/2023

Mолимо се за заступништво Светог Спиридона Тримитунтског у храму који му је посвећен и благословени су сви који долазе овде да узносе благодарење и причешћују се Светим тајнама, рекао је Преосвећени епископ ваљевски господин Исихије, благосиљајући пароха брежђанског јереја Мирослава Јокића, домаћине славе и све које је празник великог чудотворца довео у лепо колубарско село. У част храмовне славе владика Исихије началсттвовао је литургијским сабрањем уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника колубарског протојереја- ставрофора Саше Тимотића и више свештенослужитеља

Култ Светог Спиридона Тримитунтског, светитеља из 4. века, родом Кипранина, изузетно је развијен у српском народу, о чему говоре и храмови који носе његово име, од којих је један и духовни бисер Колубарског намесништва у Горњем Лајковцу. Иако животом везан за сеоско имање и без универзитетског образовања, Свети Спиридон је након земаљске кончине супруге постао епископ и толико угодио Богу да га је даром чудотворства удостојио, навео је неке детаље из житија протојереј- ставрофор Саша Тимотић.

-Једном је на Кипру била таква суша да је из настала глад, а из глади помор. Видевши муку свог народа, Свети Спиридон се усрдно помоли, те удари велика киша која натопи земљу и није престајала падати све док се није поново помолио да престане. Земља је дала обилан род молитвама угодника Божјег Спиридона- једно је од низа чудеса, које су забележили хагиографи великог ранохришћанског светитеља.

 

-Свети Спиридон је хранио гладне, спасавао оклеветане и недужне бачене у тамницу, а својим прозорљивим очима виђао је и тајне грехе људске, изобличавајући грешнике с љубављу и враћајући их на прави пут. Такође, истакао је прота Саша Тимотић, Свети Спиридон је био ревнитељ вере Христове и на Првом Васељенском Сабору 325. у Никеји је разобличио јеретика Арија. Такође, исцелио је цара Констанција, који му је указао велике почасти. Али, смирен и скроман Свети Спиридон поучавао је да ништа од земаљских блага није вредно дивљења.

-И ми, браћо и сестре, не треба да се дивимо ономе што је пролазно и ништавно, већ увек треба да љубимо Господа и да иштемо непролазну славу небеску. Зато, треба да имамо љубави према свакоме као што је Свети Спиридон имао према цару и препловио море да би дошао да га исцели. Поклоне и злато, које је добио од цара, одмах је разделио сиротињи. Кротки и незлобиви, Свети Спиридон је прославио Бога, чинећи добра свима, рекао је отац Саша Тимотић, узмоливши Светог Спиридона да благослов његов увек буде на нама.

Након свете Литургије Преосвећени Епископ ваљевски господин Исихије је благосиљао славске дарове и са свечарима преломио колач. Прослава храмовног небеског покровитеља прилика је да се награде они који чине добро за живот светиње. Ове године Архипастирска грамата припала је Београђанину Томиславу Ковачу „ за труд, несебичну помоћ и на делу исказану љубав према Цркви и Епархији ваљевској“.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести