Отварање изложбе „Часопис Глас Цркве од 1923. до 2023. године“

Published On: 28/12/2023

Са благословом Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, у Галерији Међуопштинског историјског архива „Шабац“, 27. децембра 2023. године, поводом сто година од покретања часописа „Глас Цркве“, у организацији Епархије шабачке и уз свесрдну помоћ Међуопштинског историјског архива, отворена је изложба „Часопис Глас Цркве од 1923. до 2023. године“.

На почетку је присутне поздравила госпођа Светлана Станковић, директор Међуопштинског историјског архива „Шабац“, и заблагодарила Епископу Јеротеју и Епархији шабачкој на реализацији овог јубилеја у једној од најзначајнијих институција Града Шапца. О самој изложби присутне су упознали њени аутори, Стеван Дакић и Милош Мишковић, а потом је изложбу отворио Епископ Јеротеј.

-За својих сто година постојања, часопис „Глас Цркве“ је пратио историју нашег народа и наше Цркве. Нажалост, није излазио у континуитету, него у прекидима. Међутим, сваки тај историјски период када је излазио на неки начин је био акцентован у самом часопису. Данас, сто година након покретања часописа, поново имамо подстицај да наставимо са издавањем овог часописа, да наставимо са идејом која је покренула нашег славног претходника, Епископа Михаила Урошевића, а то је духовна обнова нашег народа и мисија Цркве, али и изградња комуникације и мостова са свим институцијама у нашем народу, првенствено културним и просветним“ – речи су којима је Владика Јеротеј отворио изложбу.

Отварању изложбе је присуствовао г. Александар Пајић, председник Привременог органа Града Шапца, директори и представници културних и просветних институција Града Шапца, као и многобројно свештенство и верни народ.

Извор: Епархија шабачка

 

Најновије вести