Слава храма у Кремени

Published On: 28/12/2023

На празник Светог Спиридона Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки господин Димитрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму посвећеном Светом Спиридону у далматинском селу Кремена. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије захумско-херцеговачке и далматинске.

Јеванђелску беседу владика Димитрије почео је речима поуке о данима којима се црква припрема за Божић, појашњавајући да је Господ своју животворну и обнављајућу силу оставио у цркви – заједници верних сабраних око Христа. Стварајући човека, Господ га је учинио слободним како би икона Божја у човеку, његовим залагањем – вером, надом и љубављу – остала жива. Након Адамове пројаве слободе, Господ долази у свет да разори дела ђавоља и васпостави палог човека. Говорећи о Светом Спиридону као човеку Божјем, који се уздао у силу Божју а не у своје способности, владика је подсетио на причу о кози која се непрестано враћала светитељу и нагласио да су људи потпуно искуљени Христовом жртвом, те је потребно да се, без обзира на падове, непрестано враћају Христу, јер је Његова љубав према човеку непромењива. Владика је пожелио да верни причешћујући се доживе преображај, који ће изњедрити љубав за пост, молитву, праштање и потом љубав за цели свет.

По отпусту, владика је честитао сабранима славу и истакао да сви дарови људски добијају смисао само када се човек држи Христа. Према речима отаца човек је добио разум да би Христа спознао, осећања и срце да би Христа волио и вољу да би ка Њему стремио.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести