Стипендисти фонда Задужбине Симе Игуманова у Јутарњем програму Радија Слово љубве

Published On: 29/12/2023

Стипендисти фонда Задужбине Симе Игуманова – Урош Грбић – ученик 9. Београдске гимназије и Музичке школе “Коста Манојловић”, Лазар Јекић – ученик Музичке школе “Станковић”, уз свој инструмент – фагот, и Василије Хаџи-Пурић – ученик Математичке гимназије у Београду, украсили су Јутарњи програм Радија Слово љубве у петак 29. децембра 2023. године. На крају ћете чути и разговор са Василијевом мамом, Јеленом Хаџи-Пурић, која је професор информатике у Математичкој гимназији и на Математичком факултету, самохрана мајка четворо деце. Благодарност за ове сусрете упућујемо Канцеларији за сарадњу са младима Српске Православне Цркве, испред које нам је гостовао Михаило Јанковић:

 Разговор са стипендистима, Урошем, Лазаром и Василијем, као и Василијевом мамом, проф. Јеленом:

Урош Грбић је истакао да је била велика част да опет упозна и види Патријарха, посебно што је овога пута могао да покаже своје уметничке вештине на клавиру:

– Црква и вера су велики део целог мог живота, још од кад сам био беба са породицом идем у манастир Фенек, а често одем и у парохијски храм св. Атанасија Великог у насељу Плави хоризонти, као и у храм Свете Тројице, Храм св. Саве. Свакоме треба да се да шанса. Породица је једна од најважнијих ствари у животу, зато што у њој учимо како да будемо људи, добри хришћани. Захвалан што сам добио стипендију, јер са њом могу у ствари да растеретим своју мајку, то ми је на првом месту. А затим да бих могао да платим све приватне часове за припрему за факултет. Одговарајући на питање како види себе у деценији пред нама, Урош каже да види себе као првенствено хришћанина, то му је најважнији део живота, али спрема се за Медицински факултет, тежи ка томе да буде један од најбољих на студијама. – Ово искуство са стипендијом је један велики мотив и гура ме даље да се трудим ка свим својим плановима и циљевима – казао је.

Василије Хаџи-Пурић је и прошле године био стипендиста Фонда, а за ову годину истиче да је био очаравајући музички програм:

– Од рођења сам везан за Цркву, био сам неколико пута у Светој Земљи и у Хиландару, а у Светој Земљи сам прославио први рођендан и проходао. Трудим се да сваке недеље идем у цркву, највише у парохијску, св. Јована Шангајског. Говорећи о подршци и вредностима породице, Василије каже да су вредности породице кључне за опстанак и пре свега захваљује СПЦ и Задужбини Симе Игуманова која је даровала помоћ управо деци из вишедетних породица. Рекао је да овом материјалном подршком планира да уплати неки стручни курс ради усавршавања, али и да помогне својој породици. Себе у будућности види као хришћанина и академски образованог човека, уз нагласак да је управо ова подршка Цркве кључна на том путу.

Лазар Јекић је такође други пут стипендиста Задужбине Симе Игуманова, а посебно му је драго што је на свечаности пред Патријархом српским имао прилику да покаже своје умеће на фаготу који свира већ десет година. Ред и поредак коме је научен, усвојен је од родитеља, а циљ му је да може да брине о својим родитељима, породици и о себи. У Саборној цркви у Београду је провео скоро цео свој живот, често је боравио и у манастиру св. архиђакона Стефана у Сланцима, а о великим празницима је ишао и у Светосавски храм на Врачару. Као главну поруку самим чином давања стипендија и беседе Патријарха Порфирија за њега је – да свако добија шансу: – Да ли неко испуњава критеријуме или не, не значи да та особа није добар човек и да не треба да добије шансу да оствари то, казао је и подсетио да је Патријархов захтев да и они који нису испунили задате критеријуме ипак добију шансу да их до краја године и остваре.

– Материјална подршка мени и мојима ради првенствено мање стреса у кући и боље организације времена, која по аутоматизму доводи и до бољег успеха, заиста много значи – истакао је Лазар, указујући да је свестан да је зато све остало на њему – да учи, вежба и да се препусти томе. Планира да упише Музичку академију, заврши је и да за десетак година буде члан најпре неке Филхармоније, у иностранству или у земљи. – Свакако никад нећу заборавити одакле сам, јер овакви моменти су нешто што ми ствара љубав према својој земљи, јер да сам у некој другој земљи то би била много другачија прича. Зато сам искрено поносан на то одакле сам, које сам вере и где живим – закључио је Лазар.

Јелена Хаџи-Пурић, мајка математичара Василија, професор информатике у Математичкој гимназији и на Математичком факултету, самохрана је мајка четворо деце. Истиче да је СПЦ водила рачуна да међу родитељима вишедетне деце постоје и мајке удовице, јер када нема супруга, измакнуто је тло под ногама, нема ослонца. – Поштовање које су нам указали СПЦ и Његова Светост, ми доживљавамо и очински. Ми свакако имамо наду у васкрсење и верујемо да ћемо се срести са својим супружницима, односно деца са својим очевима и тачно знамо да нас од горе гледа Неко и да нам је заправо ово продужена рука која нас је у једном тренутку напустила – каже гђа Хаџи Пурић. Када смо добили вест да ћемо добити материјалну помоћ, то смо схватили најпре као љубав, а новац који смо добили, како су деца пожелела, биће употребљен најпре за разне стручне курсеве, али и за посету светињама светог српског Косова и Метохије, како би даље духовно узрастала. – Одлазак на Литургију деца доживљавају као просветљење. Истиче да су деца на часовима веронауке имала прилику да чују да је молитва Господу таква да ће нам Дух Свети заиста дометнути речи које нам у тренутку недостају. Деца су активна у црквеном хору, певају и за певницом, а одлазак на Литургију им помаже да у данашње време буду опуштени, јер је дневни «број обратаја» већи него што мозак може да прати. Недељна Литургија нам заиста помаже да акумулирамо наше батерије и да преживимо тих шест дана до следеће Литургије. Мојим позивом, Бог ми је дао да радим са младима, студентима и адолесцентима, који и сами лутају «њивама глади», не знају шта ће сами са собом и шта би у животу, каже гђа Хаџи-Пурић. Додаје да често разговара са децом, која свакога лета иду и у манастир Студеницу и радују се сусрету са децом која живе литургијски,  а боравак у манастирима им обоји распуст најлепшом ведрином. Наш Радио “Слово љубве” доживљава као оазу у пустињи информација и програма који нас окружују.

**

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је у понедељак 25. децембра 2023. године, на посебној свечаности у Патријаршијском двору у Београду, уручио 35 стипендија студентима и ђацима који се истичу резултатима у школовању, а имају још најмање три брата или сестре. Овогодишњи фонд за стипендије које долазе из посебног фонда Задужбине Симе Андрејевића Игуманова износи 6,3 милиона динара, док је износ једне годишње стипендије 180.000 динара.

– За Српску православну цркву је веома важно да подржи све људе без обзира на то колико имају деце, али сматрали смо да треба да помогемо родитеље који су имајући више деце показали поуздање у себе и своје способности, и поверење у Бога. Сматрали смо да треба да помогнемо деци из тих породица која се труде и постижу добре резултате – рекао је Његова Светост у беседи сабранима на овој свечаности. Појаснивши да је СПЦ у могућности да помогне вредне ученике и студенте захваљујући љубави добротвора, Патријарх је подвукао да се Црква управо благодарећи њима, само као недостојни слуга ставила у функцију «да оно што они из љубави хоће да дају Богу, Цркви и народу Божијем» спроведе тамо где треба. Стога је у оквиру Фондације Сима Игуманов, из које се стипендира и стотину ученика и студената са Косова и Метохије, основан и посебан фонд «за који се надамо да ће имати све више и више средстава и у које ће се укључити и други племенити људи», рекао је Патријарх српски.

Свечаној додели стипендија присуствовали су Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион; архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије и управитељ Задужбине Симе Андрејевића Игуманова; протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског; јереј др Владимир Радовановић, управник Музеја Српске Православне Цркве; чланови Управног одбора Задужбине Симе Андрејевића Игуманова: академик Светислав Божић и проф. др Јова Радић; г. Бранислав Поповић, члан Управног одбора Фондације Привредник; утемељивачи Фонда за стипендирање вредних ученика и студената из многодетних породица – г. Милован Поповић и г. Миљан Никитовић, управитељ Фондације Хришћанско наслеђе; г. Душан Стокановић, управник Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве; јереј Бранислав Јоцић из Верског добротворног старатељства; гђа Ивана Димић, главни и одговорни уредник часописа за децу Светосавско звонце; гђа Оливера Јовановић, уредник Православља, новина Српске Патријаршије.

Извор: Слово љубве

 

Најновије вести