Патријарх српски Порфирије стигао у Њујорк

Published On: 18/02/2024

У петак, у касним поподневним часовима, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је допутовао у Њујорк, у пратњи протојереја-ставрофора др Велибора Џомића, професора Правног факултета у Крагујевцу; протођакона др Драгана Радића, професора Богословског факултета у Београду; и ипођакона Дејана Накића. 

На аеродрому Џон Ф. Кенеди поглавара Српске Православне Цркве дочекали су протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић, старешина Саборног храма Светог Саве на Менхетну, и г. Вељко Добриловић, председник Црквене управе. Деца обучена у народне ношње са хлебом и сољу су дочекали Патријарха.

Програмом боравка предвиђено је да у недељу, 18. фебруара у 9 сати, Патријарх служи свету Литургију у Саборној цркви Светог Саве на Менхетну, као и да одржи више радних састанака посвећених наставку обнове Саборног храма и парохијског дома у Њујорку, који су оштећени у пожару на Васкрс 2016. године.

Одлукама надлежних црквених власти, Црквено-школска општина Њујорк и њена парохија су привремено, у циљу превазилажења проблема и успостављања црквеног поретка, поверене на духовно старање и управљање Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију.

Најновије вести