Митрополит крушевско-демирхисарски Јован богослужио у Херцег Новом

Published On: 19/02/2024

Његово Високопреосвештенство Митрополит крушевско-демирхисарски г. Јован служио је 18. фебруара 2024. године свету архијерејску литургију у храму Светог архангела Михаила у Старом граду у Херцег Новом.

Саслуживали су јеромонах Макарије, игуман манастира Савина, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски намесник херцегновски и ђакон Ненад Ковач. Мноштву сабраног верног народа Митрополит Јован се обратио надахнутом беседом, тумачећи речи јеванђелске приче о Закхеју.

Између осталог, Владика је указао на важност чврсте жеље у остварењу подвига, који нас води до остварења циља, тојест јединства са Христом. Чврста жеља је управо била подстрек Закхеју да превазиђе телесне препреке и својим трудом пронађе начин да угледа Христа Господа.

Служећи се даровима природе – тако што се попео на дивљу смокву, Закхеј је превазишао сопствене природне недостатке, казао је владика. Његов труд није остао незапажен. Напротив, у маси људи жељних Речи Господње, Господ је примиетио овог трудбеника и благослов Свој донео дому његовом. Будући цариником, Закхеј се више пута у својој служби огрешио о људе, одузимајући им иметак. Сила покајања рођена при сусрету са Господом побудила га је да оштећенима врати не двоструко, како налаже старозаветни закон, него четвороструко.

Одлучивши да врати оштећенима у овој мери, Закхеј у суштини бира да остане без богатства на које се до тада ослањао. Тим чином, дакле, он бира да једина његова нада убудуће буде на Господа. Стога његово покајање сведочи силу Христовог присуства свима који за њега сазнају, закључио је Владика.

Високопреосвећени митрополит Јован заблагодарио је Високопреосвећеном митрополиту Јоаникију, брату архијереју и саслужитељу, свештенству храма Светог Архангела Михаила, оцу Обрену, игуману Макарију, али и мноштву верног народа, који се попут житеља Јерихона сакупио да чује реч Божију, и да примљени благослов пренесе у своје домове.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести