Директор Завода за заштиту спонемика културе у радној посети манастира Преподобног Прохора Пчињског

Published On: 29/02/2024

У манастиру Преподобног Прохора Пчињског, на позив Његовог Преосвештенства епископа врањског господина Пахомија, у радној посети боравила је директор Републичког Завода за заштиту споменика културе Србије госпођа проф. др Дубравка Ђукановић са сарадницима. Разговору је присуствовао игуман манастира архимандрит Методије, као и овлашћени представник Епархије врањске, архитекта Симо Гушић власник пројектног бироа „Форма Антика“ из Ниша.

Састанак је почео заједничким обиласком свих локалитета и објеката у комплексу манастира Преподобног Прохора Пчињског, почев од цркве због потребе обнове дела животописа (рађеног имеђу два Светска рата) и обнове цркве Св. Јована чији темељи се налазе у порти манастира.

Предмет разговора био је наставак успешне сарадње на пољу обнове и заштите комплекса манстира Преподобног Прохора Пчињског, са посебнм освртом на обнову Старог такозваног Врањског конака подригнутог у периоду од 1985 – 1987. године.

Епископ врањски г. Пахомије изнео је о образложио планове за обнову Врањског конака у 2024. години на замени свих електричних, водоводних и канализационих инсталација, као и увођење новог система грејања како би конак могао да буде у употребни свих 12 месеци у години. Посебно је истакао да је, поводом 950 година од оснивања манастира, држава Србија уложила значајна финансијска средства за обнову и заштиту комплекса манастира.

Госпођа Ђукановић је подржала план обнове Врањског конака, животописа у цркви, осталих објеката у комплексу манастира и истакла да ће Завод за заштиту споменика културе дати услове за обнову и вршити праћење извођења радова, а под стручним надзором овлашћеног и лиценцираног бироа „Форма Антика“ из Ниша.

Извор: Епархија врањска

 

Најновије вести

Повезане вести