Папа Фрања: Молитва и братство да се изгради свет који је дом, а не тржиште

Published On: 04/03/2024

Папа Фрања је у подневном обраћању окупљеним верницима на Тргу Светог Петра охрабрио да током поста кренемо путем заједништва, милосрђа и блискости како бисмо срушили баријере тишине и равнодушности.

Преносимо Папино размишљање у целини:

Драга браћо и сестре, добар дан!

У данашњем Јеванђељу пред нашим очима видимо тешку сцену, Исус тера трговце из храма (уп. Јн 2, 13-25). Исус отера продавце, преврне столове мењача и опомиње све говорећи: „Не правите од куће Оца мога трговачку кућу“ (ст. 16). Задржимо се управо на контрасту између дома и тржишта: то су, наиме, два различита начина на који се позиционирамо према Господу.

У храму схваћеном као пијаца, да би се помирили са Богом, било је довољно набавити јагње, платити га и испећи на жару олтара. Купите, платите, вечерајте и онда сви иду кући. У храму схваћеном као дом, међутим, дешава се супротно: идемо у сусрет Господу, да будемо у заједници са њим и својом браћом, да делимо радости и туге једни са другима. Штавише: на пијаци се све врти око цене, у кући нема калкулације; на тржишту се тражи сопствена корист, у дому се даје бесплатно. Исус је данас оштар јер не прихвата да храм-пијаца замени храм-дом, да однос са Богом буде далек и прорачунат, уместо близак и пун поверења, да трговачке тезге замене породични сто, да цене заменити загрљај, а новац заменити миловања. А зашто Исус то не прихвата? Јер тако се ствара баријера између Бога и човека и између браће, док је Христос дошао да причести, да донесе милост, односно опроштај, да приближи.

Стога је позив на нашу великопосну шетњу следећи: да створимо више дома у себи и око себе, а мање на тржишту. Пре свега, у односу на Бога: много просећи, као деца која са поверењем неуморно куцају на Очева врата, а не као шкрти и неповерљиви трговци. Дакле, пре свега, молитва. А онда ширење братства: постоји таква потреба за братством. Подсетимо се непријатне, изоловане, понекад чак и непријатељске тишине на коју наилазимо на многим местима. Па да се запитамо: пре свега, шта је моја молитва? Да ли је то цена или је то тренутак поуздане предаје, где не гледам на сат? А какви су моји односи са другима? Да ли знам да дам, а да не очекујем нешто заузврат? Да ли знам како да направим први корак да пробијем зидове тишине и празнину даљине? Морамо себи да поставимо ова питања.

Нека нам Марија помогне да „створимо дом“ код Бога, међу нама и око нас.

Извор: Vatican News

Најновије вести