Света столица: Верска слобода је нарушена у трећини земаља света

Published On: 04/03/2024

Обраћајући се на 55. седници Савета за људска права, надбискуп Еторе Балестреро, стални посматрач Свете Столице при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви, позвао је на обнављање међународних напора за решавање глобалних кршења људских права, укључујући верске слободе.

Људска права, укључујући она против слободе мисли, савести и вероисповести, и даље се крше у алармантним размерама широм света, изјавио је у среду надбискуп Еторе Балестреро, стални посматрач Свете столице при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви. , 28. фебруар.

Дискриминација и прогон верника је у порасту

Говорећи на 55. седници Савета за људска права, која је почела 26. фебруара, надбискуп Еторе Балестреро је истакао да је дискриминација и прогон верника у порасту широм света. Он је навео податке Папске фондације „Помоћ Цркви у невољи“, која извештава да се верске слободе крше у скоро трећини земаља света, што погађа око 4,9 милијарди људи.У свом обраћању, надбискуп Балестреро се пожалио да се у неким западним земљама верска дискриминација и цензура спроводе под маском „толеранције и инклузије“. Законодавство усмерено на борбу против говора мржње често је инструментализовано да доведе у питање право на слободу мисли, савести и вероисповести, што доводи до цензуре.

Међународна сарадња за заштиту достојанства људске личности

Поводом теме о којој се разговарало на седници, надбискуп Балестреро је истакао да у настојању за „ефикаснијом“ међународном сарадњом, на коју је позвао папа Фрања, како би се одговорило на актуелне изазове у мултиполарном свету, „посебно да би се ојачало поштовање према најелементарнија људска права“, у центру пажње треба да остане достојанство сваке људске личности, које је основа мира, како стоји 1948. године у Универзалној декларацији о људским правима. Како би се унапредила мултилатерална дипломатија, рекао је надбискуп Балестреро, важно је подржати вредности које су укорењене у људском достојанству. То, пак, захтева „поновну изградњу заједничке визије наше инхерентне природе“. Не можемо да одвојимо оно што је добро од истинитог и онога што је дубоко укорењено у нашој људској природи.

Вештачка интелигенција и заштита основних људских права

Људско достојанство, наставио је стални посматрач Свете столице при Уједињеним нацијама у Женеви, требало би да постане водећи принцип у развоју и употреби вештачке интелигенције. Напредак на терену треба да поштује основна људска права и да служи, а не да се такмичи са људским потенцијалом, рекао је надбискуп Балестреро. Развој вештачке интелигенције може се сматрати успешним само ако се понашамо одговорно и подржавамо основне људске вредности. Надбискуп Балестреро је даље приметио да многи изазови са којима се данас суочавамо потичу из „недостатка поштовања људског достојанства и неуспеха да препознамо нашу међусобну повезаност“.

„Нова права“ угрожавају људско достојанство и братство

Он је подсетио на покушаје да се уведе тзв „нових права“ која доводе у питање светост сваког људског живота, а „нису увек у складу са оним што је заиста добро за човека“. Ова „нова права”, рекао је стални посматрач Свете столице при Уједињеним нацијама у Женеви, довела су до онога што је папа Фрања назвао „идеолошком колонизацијом” која подрива људско достојанство, као и људско братство, јер стварају „поделе између култура, друштава и држава, уместо да подстиче јединство и мир“. „Универзално братство је суштински услов за потпуно остваривање људских права у данашњем свету“, закључио је надбискуп Балестреро. „Док не успемо да признамо да смо сви међусобно повезани, сви патимо“, рекао је на крају.

Извор: Vatican News

Најновије вести