Изјава саучешћа Патријарха српског Порфирија

Published On: 15/03/2024

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је упутио поводом блаженог упокојења Патријарха бугарског Неофита изјаву саучешћа следеће садржине:

Примивши вест о упокојењу у Христу вољеног Нам брата, блажене успомене патријарха Неофита, веома смо ожалошћени, али не предајемо се туговању као они који немају наде (ср. 1. Сол 4, 13), имајући непоколебиву веру у васкрсење. У име архијереја, свештенства, монаштва и верног народа Српске Православне Цркве, као и у своје лично име, Светом Синоду, клиру и свом благоверном народу сестринске Бугарске Православне Цркве изражавамо саучешће поводом уснућа овог великог првојерарха.

Животни пут блаженопочившег патријарха Неофита, испуњен молитвеним славословљима Свемогућем Богу, био је својеврсно правило вере у свакодневици заједничких нам духовних и друштвених изазова. Као христољубиви и христоносни првосвештеник мудро је управљао бродом поверене му помесне Цркве Бугарске, у нади да ће се овај немирни свет коначно дати привести мирној луци Царства Божјег. Због тога његово упокојење сматрамо великим губитком не само за Бугарску Цркву, већ и за цело Православље. Очинска љубав и човекољубље који су одликовали патријарха Неофита уверава Нас да ће они који су га познавали, мада опхрвани тугом, узвратити молитвама за покој његове душе. Њиховим молитвама у овај тужни дан и Црква Српска придодаје своје.

Господ наш Исус Христос, Васкрсење и Живот (Јн. 11, 25), нека упокоји душу новопрестављеног служитеља Свога Неофита патријарха у насељима праведних, где нема болести, ни туге, ни уздаха, већ где је живот бесконачни и где светлост истинита већ сија (1. Јн 2, 8). Нека је сећање на њега вечно и блажено!

Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски
Порфирије

***

Посмртни остаци блаженопочившег Патријарха бугарског и Митрополита софијског Неофита су изложени на поклоњење у Патријаршијском саборном храму Светог Александра Невског, где ће сутра, 16. марта 2024. године, са почетком у 9,30 часова бити служена света заупокојена Литургија са опелом. После богослужења, тело блаженопочившег Патријарха биће пренето у Саборни храм Свете Недеље, где ће бити обављен чин сахране. У име Српске Православне Цркве, у светој Литургији и опелу молитвено учешће ће узети преосвећена господа епископи тимочки Иларион и нишки Арсеније.

Најновије вести

Повезане вести